De afgelopen week heb ik twee keer een spoortje bloed gezien in het slijm dat ik ophoest. Ik heb al twee keer de assistente van de huisarts gebeld. Zij zegt dat ik me er niet druk om hoef te maken. Ik ben verder niet ziek, heb geen koorts, ben niet moe, maar ik ben wel overspannen. Denkt u ook dat het niet ernstig kan zijn?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Wat ik ervan denk, kunt u denk ik wel raden; namelijk dat die hulpverleners die allemaal hetzelfde zeggen waarschijnlijk niet gek zijn. Bloed ophoesten kan wijzen op ernstige ziektes als longkanker en tbc, maar bij een ontstoken keel en veel hoesten kan ook soms een beetje bloed vrijkomen.
U legt zelf al het verband met uw overspannenheid. Angst en spanning zijn een door de natuur ingegeven programmeerstand van je lichaam en geest, bedoeld voor als je in gevaar bent. Je bent daardoor ook veel gevoeliger voor pijntjes en ander ongemak. Is er iets met je keel, dan voel je dat doorlopend en ga je veel meer schrapen, je neus ophalen en hoesten. Dat kan ertoe leiden dat er ergens in je slijmvliezen een bloedvaatje scheurt. Zo vind je voortdurend bevestiging van dat gevoel dat je al had: dat er ergens iets helemaal niet in orde is. Iedere keer bevestiging vragen en horen dat er niets aan de hand is, levert nu kennelijk niets op.
Ik zou een wat langere afspraak maken met de huisarts. Laat hem even in uw keel kijken, maar bespreek vooral dat u niet lekker in uw vel zit en wat dáár aan te doen is.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.