Ik heb een verkalkte hartklep, maar weinig klachten. Wel is mijn conditie minder goed. Nu heeft de cardioloog me laten weten dat ik geopereerd moet worden, maar dat het geen haast heeft. Hoe lang is het verantwoord om met een verkalkte hartklep rond te lopen?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:
Dat is zo niet te zeggen. Het hart heeft vier kleppen: twee tussen de boezems en de kamers en twee tussen de kamers en de longslagader of de hoofdslagader. Deze kleppen kunnen vernauwd zijn – dus niet goed meer openen – of ze kunnen lek zijn: bloed stroomt terug. In beide gevallen werkt het hart slechter. Er komt minder zuurstofrijk bloed in je weefsels en daardoor neemt je conditie af. Dat merk je meestal het eerst aan kortademigheid.
Een vernauwing noem je een stenose; het lekken van de kleppen noem je insufficiëntie. De meest voorkomende klepproblemen zijn een stenose van de aorta en insufficiëntie van de mitralisklep, de klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Dat de linkerhelft van het hart het eerste in de problemen komt, komt doordat die het hele lichaam van bloed voorziet. Daardoor is de druk veel hoger dan in de rechterhelft, die de longen voorziet. Op basis van kansberekening en het beleid van uw cardioloog, denk ik dat u een verkalkte aortaklep hebt. Dat is een probleem dat langzaam is ontstaan en langzaam verder gaat en waardoor je conditie – ook die van je hartspier – geleidelijk achteruit gaat. Opereren heeft dan niet bijzonder veel haast, maar u moet ook niet te lang wachten.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.