Wat je zeker moet weten voordat je gelnagels gaat (laten) zetten
Gelnagels zijn heel populair. Je ziet niet alleen overal nagelsalons, maar ook online en bij de drogist kun je pakketten vinden om zelf gelnagellak aan te brengen. Mooi misschien, maar zeker niet zonder risico.
1. Wat zijn gelnagels?
Bij het zetten van gelnagels wordt er geen gewone nagellak gebruikt, maar zogeheten gellak. Er worden verschillende laagjes gel op je nagel aangebracht. In de gellak zitten verschillende stoffen, zoals acrylaat-monomeren, foto-initiator, stabilisatoren, kleurstoffen en conserveermiddelen. De lak moet uitharden onder een uv-lamp of ledlamp.
2. Is het gebruik van gellak gevaarlijk?
Al langere tijd waarschuwen artsen voor de gevaren van gellak en dat het een acrylatenallergie kan veroorzaken. Onlangs nog waarschuwde dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC dat het aantal mensen met een acrylatenallergie die ze hebben opgelopen door gelnagels een enorme toename kent. In 2014 testte 2,3 procent van de patiënten in het ziekenhuis positief op deze contactallergie, tegenwoordig is dat meer dan 4 procent.
Door deze allergie kun je uitslag krijgen en kortademig worden. En dat is niet het enige, want een acrylatenallergie kan in de toekomst grote gevolgen hebben. Veel medische hulpmiddelen worden namelijk van deze kunststoffen gemaakt. Zoals een kunstheup, gehoorapparaten en tandvullingen. Als je allergisch bent, kun je dus mogelijk op deze hulpmiddelen ook een allergische reactie krijgen en kunnen ze dus niet meer voor jou gebruikt worden.
3. Hoe ontstaat een acrylatenallergie?
Je kan een allergie ontwikkelen als je huid in contact komt met de gellak. Dit kan vooral gebeuren als de gel nog nat is en niet goed uitgehard is. Hoe vaker je huid in contact komt met gellak, hoe groter de kans dat je een allergie voor acrylaten ontwikkeld. Als je eenmaal een contactallergie hebt, kom je er nooit meer vanaf. Als er in een nagelsalon netjes en secuur wordt gewerkt, is de kans op een allergie al aanwezig, maar vooral zelf aan de slag gaan met een gelnagelset en lamp is gevaarlijk, zegt Rustemeyer tegen de NOS. "Dan is het knoeien, uitproberen. En niet weten waar je mee werkt, betekent dat je niet weet welk risico je loopt.", aldus de dermatoloog-allergoloog. Overigens kan ook het inademen van acrylaten zorgen voor een allergie.
4. Welke symptomen duiden op een acrylatenallergie?
Symptomen van een allergie voor acrylaat zijn: roodheid, zwelling, droge huid, pijnlijke vingertoppen en eczeem rondom de nagels. Nagels kunnen loslaten en je kunt last krijgen van eczeem in je gezicht.
5. Kun je een allergie voorkomen?
Waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet, is onduidelijk. Het veiligst is om niet zelf aan de slag te gaan, maar naar een specialist. Ga je toch zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om zo precies en netjes mogelijk te werk te gaan. Draag geschikte handschoenen, ventileer de ruimte waar je zit en gebruik bronafzuiging.
- NOS
- waarzitwatin.nl/producten/gelnagels
- Huidarts