De beste anti-rimpelaanpak

Wat kunt u zelf doen tegen huidveroudering?

Getty Images

Het biologische proces van huidveroudering begint al wanneer we een jaar of 25 zijn en begint vanaf ongeveer ons 40e zichtbaar te worden. Gelukkig kunnen we er heel wat aan doen om het huidverouderingsproces te vertragen.

Met goede, op de huid afgestemde verzorgingsproducten krijgen rimpels minder kans, behoudt de huid haar elasticiteit en blijft ze langer veerkrachtig. Maar hoe ziet onze huid er onder het bovenste laagje eigenlijk uit? Wat is de functie van de huid en hoe komt het dat de huid veroudert? En, het allerbelangrijkste: wat kunt u ertegen doen? [ITEMADVERTORIAL]

De huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft een groot zelfherstellend vermogen: een wondje gaat vanzelf weer dicht. Dankzij de zenuwen in de huid hebben we tastzin én kunnen we pijn, kou en warmte waarnemen. De huid is opgebouwd uit een aantal lagen, die ook allemaal weer zijn opgebouwd uit laagjes die met elkaar verbonden zijn.

  • De bovenste laag is de opperhuid (de epidermis). Onderin deze huidlaag vindt de celdeling plaats. Er worden nieuwe huidcellen (keratinocyten) gevormd, die vervolgens langzaam naar boven schuiven en afsterven. Het deel van de huid dat wij zien (de hoornlaag) bestaat dus uit dode cellen. Die schilferen voortdurend af en worden weer vervangen door nieuwe. Dankzij dit proces van celdeling vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Bij ouderen verloopt de celdeling trager dan bij jongeren. In de opperhuid bevinden zich verder nog pigmentcellen, die de kleur van de huid bepalen door pigment af te scheiden. Naarmate u ouder wordt, zijn deze cellen steeds minder goed over de huid verdeeld en ook de pigmentproductie wordt minder constant. Zo kunnen er witte en donkere vlekken ontstaan.
  • Daaronder ligt de lederhuid, ofwel de dermis. Deze huidlaag is opgebouwd uit bindweefsel met collagene vezels. Collageen geeft stevigheid en elasticiteit aan de huid. In de lederhuid vinden we de bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
  • En daaronder ligt dan weer het onderhuidse bindweefsel, ofwel de subcutis. Deze laag bestaat voornamelijk uit vetweefsel: klusters vetcellen omgeven door bindweefselstrengen. Het onderhuidse bindweefsel zorgt voor warmte-isolatie, energie-opslag en het dient als stootkussen.

Enkele functies van de huid

  • Houdt warmte vast.
  • Beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
  • Helpt de lichaamstemperatuur reguleren. Bij kou trekken de bloedvaatjes in de huid samen en bij hitte worden ze juist wijder om warmte af te geven. Ook door de verdamping van transpiratievocht op de huid koelt het lichaam af.
  • Maakt onder invloed van zonlicht vitamine D3 aan. Deze vitamine speelt onder andere een rol bij de botvorming.

Huidveroudering

De cellen die nieuwe huidcellen produceren beginnen met de jaren wat langzamer te werken. Door de verminderde aanmaak van nieuwe huidcellen wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Bovendien wordt er minder collageen aangemaakt. Daardoor verslapt de huid en verliest ze haar spankracht, waardoor makkelijker rimpels kunnen ontstaan. Ook het onderhuids vetweefsel wordt dunner waardoor de huid minder 'vol' en veerkrachtig wordt.

Talg en zweet vormen op de huid een laagje, dat de huid enigszins 'waterproof' maakt. Het vocht in de huid kan daardoor moeilijker ontsnappen en verdampen. In de huid bevinden zich bovendien stoffen die vocht aan zich binden. Deze twee systemen houden de huid mooi vochtrijk. Bij het ouder worden vertraagt de talg- en zweetproductie, en neemt de hoeveelheid natuurlijke vochtbinders in de huid af. Het gevolg is een steeds drogere en ruwere huid.

Factoren die het huidverouderingsproces beïnvloeden:

  1. Interne factoren, zoals erfelijkheid. Deze factoren kunt u niet beïnvloeden
  2. Exogene (externe) factoren. Deze factoren kunt u wel beïnvloeden:
  • Uv-stralen in zonlicht (uva en uvb) zijn een belangrijke oorzaak van huidveroudering. Delen van de huid die vaak aan zonlicht worden blootgesteld (gezicht, handen), verouderen eerder dan de delen die altijd door kleding worden bedekt.
  • Schadelijke stoffen (bijvoorbeeld in tabaksrook, luchtvervuiling, medicijnen) verhogen de productie van vrije radicalen; reactieve deeltjes die cellen en celstructuren kunnen beschadigen en zo de huid verouderen.
  • Klimaat en weersinvloeden die extra veel vocht aan de huid onttrekken, zoals vrieskou, een schrale wind of de droge lucht in centraal verwarmde ruimtes.

In actie tegen huidveroudering

Gelukkig kunt u een aantal acties ondernemen die het huidverouderingsproces vertragen, waardoor de huid minder snel verslapt, minder rimpels en minder pigmentvlekken zal vertonen.

  • Hydrateer, voed en stimuleer de huid. Er zijn tal van prima huidverzorgingsproducten die stoffen bevatten die huidveroudering tegengaan. Sommige ingrediënten daarin stimuleren de celvernieuwing, andere stimuleren de collageenproductie, en weer andere maken dat de huid het vocht beter kan vasthouden. Praktisch alle verzorgingsproducten voor de rijpere huid bevatten antioxidanten. Dit zijn stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken. Een nachtcrème bevat vaak wat meer werkstoffen die de celvernieuwing stimuleren.
  • Bescherm de huid tegen UV-licht. Een goede dagcrème bevat altijd een uv-filter met minimaal factor 15. Ook in de schaduw of bij bewolkt weer moet u de huid beschermen tegen uva-straling. Gebruik bij fel zonlicht een zonneproduct dat met factor 30 tot 50 zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt.
  • Stop met roken. En zorg ervoor dat het lichaam zo weinig mogelijke schadelijke stoffen binnenkrijgt.
  • Eet gezond. Dan krijgt u ook via de voeding veel antioxidanten binnen, die vrije radicalen bestrijden en zo de huid jong houden.