Maakt het uit welke crème u gebruikt?
Er zijn heel wat –hardnekkige – fabels over huidverzorging. Maar ook duidelijke feiten. We zetten vijf veel voorkomende fabels én feiten op een rijtje. Is het bijvoorbeeld waar dat u de huidverzorging moet afstemmen op de leeftijd? Kunt u de huid gezond eten? En maakt het iets uit welke crème u gebruikt?
Vijf fabels
1. De huidverzorging moet afgestemd worden op de leeftijd
Nee. Een goede huidverzorging wordt afgestemd op de conditie van de huid. De ene vrouw heeft op haar veertigste al een vochtarme huid en dus een romige, hydraterende crème nodig, terwijl de andere dan juist een heel vette huid heeft en beslist geen rijke crème zou moeten gebruiken. Welke crème het meest geschikt is, wordt dus bepaald door het huidtype.[ITEMADVERTORIAL]
2. Er is geen verschil tussen dag- en nachtcrème
Dat klopt niet. Er is wel degelijk een verschil tussen een dag- en nachtcrème. Een dagcrème beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-licht. Een nachtcrème voedt en ondersteunt het herstelproces van de huid.
3. Die chemische bestanddelen in crèmes zijn ongezond
Niet waar. Zowel stoffen uit de natuur als stoffen uit het laboratorium kunnen veilig of onveilig zijn. Soms zijn natuurlijke stoffen juist giftig en is het nagemaakte chemische stofje juist niet meer giftig. Moderne cosmetische producten worden goed getest voordat ze op de markt komen en zijn volkomen veilig.
4. Cosmetica is een overbodige luxe
Nee. Cosmetica is meer dan make-up en verwennerij. We gebruiken ook cosmetica voor onze persoonlijke hygiëne. Denk maar eens aan tandpasta, shampoo en deodorant. Ook het dagelijks reinigen van de huid is noodzakelijk, net als het gebruik van zonneproducten om zonnebrand en huidveroudering te voorkomen. Natuurlijk zijn er ook 'overbodige' cosmetica, zoals make-up. Maar met make-up kunt u wel uw sterke punten benadrukken en zwakke punten verdoezelen, en zo uw zelfvertrouwen een oppepper geven.
5. Een zomers kleurtje spoelt weg onder de douche of na het scrubben.
Nee. Het bruiningsproces start in de pigmentcellen. Daar wordt de kleur aangemaakt. Dit pigment beschermt de huidcellen tegen UVB-straling uit zonlicht. Pas als je niet meer in de zon komt, stopt de pigmentproductie. Het pigment verdwijnt vervolgens langzaam uit de huid, die dan steeds witter wordt.
Vijf feiten
1. Van lachen krijgt u kraaienpootjes
Dat klopt. Wie veel fronst, lacht of met de ogen knijpt houdt daar op den duur fijne lijntjes aan over. Maar dat is geen reden om niet te lachen. Want lachen is goed voor lichaam en geest. Die kraaienpootjes nemen we dan maar op de koop toe.
2. Het is belangrijk om de huid zowel van binnenuit als van buitenaf te hydrateren
Ja, dit klopt. Verzorg de huid met een hydraterende crème en drink voldoende om de huid zo vochtrijk mogelijk te houden. Zo blijft de huid langer gezond en mooi.
3. Bestaande rimpels verdwijnen niet, maar kunnen wel vervagen met een anti-rimpelcrème
Ja. Ook dat klopt. Men denkt vaak dat rimpels door een anti-rimpelcrème verdwijnen. Helaas gaat een rimpel die er al is, niet meer weg. Wel kunt u de rimpel met een goede anti-rimpelcrème minder diep maken of vervagen. Daarom is het belangrijk om tijdig met een goede huidverzorging te beginnen. Dat kan het proces van rimpelvorming zeker vertragen.
4. De vrouwenhuid is gevoeliger voor pigmentvlekken dan de mannenhuid
Helaas: dat is waar. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen er storingen ontstaan in de pigmentvorming. Maar er zijn nog andere oorzaken van pigmenvlekken.
5. Wat u eet is van invloed op de conditie van de huid
Waar. De vitaminen, mineralen en andere micronutriënten uit onze voeding dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde huid. We kunnen onze huid ook van buitenaf ‘voeden’ met producten die vitaminen en andere waardevolle nutriënten bevatten.