Thijs op reis: doe iets goeds met uw vakantie-euro's

Getty Images

Als u heerlijk op vakantie gaat, doet u iets goeds voor uzelf, en ongemerkt ook voor een ander. Het toerisme biedt namelijk werk aan bijna 300 miljoen mensen in de wereld, ofwel een op de elf banen. En dat worden er nog meer, want de komende tien jaar zal toerisme naar verwachting sneller blijven groeien dan de wereldeconomie in z’n geheel.

Toerisme biedt ook relatief veel laagopgeleide mensen een kans op een baan. Bijvoorbeeld de vriendelijke serveerster in uw restaurant, het kamermeisje dat uw hotelkamer schoonmaakt of de portier die de deur voor u openhoudt. Zulke banen zijn extra belangrijk in landen met slecht onderwijs, of waar arme mensen zich geen opleiding kunnen veroorloven. Een taxichauffeur die voor mijn hotel in Varanasi, India stond te wachten op klanten, vroeg me eens: “Ik hoop dat u een positief artikel schrijft, zodat veel van uw landgenoten naar India komen, want alleen dan heb ik werk en kan ik mijn gezin onderhouden.” Zulke verhalen gaan me aan het hart. Mijn vakantie-euro’s betekenen voor deze taxichauffeur, en voor miljoenen andere werkers in arme landen, het verschil tussen een medische behandeling of niet of een gevulde maag of niet.

Helaas worden vaak juist de landen waar ons geld het hardst nodig is, snel tot 'besmet gebied' verklaard zodra er iets noodlottigs is gebeurd. Denkt u aan Nepal na de aardbevingen van vorig jaar, of Egypte na de aanslag op een Russisch vliegtuig met vakantiegangers. Deze twee landen zijn extreem sterk afhankelijk van toerisme. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Marokko, Mexico en Kenia. Zodra wij er met z’n allen wegblijven, heeft dat grote gevolgen voor de economie.

Natuurlijk wil ik dat u een ontspannen en onbezorgde vakantie hebt, en raad u natuurlijk niet aan om naar een crisisgebied af te reizen. Maar een gebeurtenis in een uithoek hoeft niet meteen een heel land tot gevaarlijk terrein te maken. Onze journalist Nathalie, die vorig jaar door Nepal reisde, meldde na terugkomst dat grote delen niet verwoest zijn door de aardbevingen. "Daar kunnen toeristen met een gerust hart naartoe," zegt ze. En als u bang bent voor een terreuraanslag, is dat volkomen begrijpelijk, maar de kans dat u op de verkeerde plek op het verkeerde moment belandt, is nuchter beschouwd te verwaarlozen.

Een verkeersongeval is natuurlijk iets anders dan een moordaanslag, maar zelfs de op zichzelf al minieme kans dat u in het verkeer overlijdt, is tientallen malen groter dan het risico door terroristisch geweld om het leven te komen. Alleen al in de VS laten zo'n 250 mensen het leven in het verkeer, ofwel een heel verkeersvliegtuig vol. En dat elke drie dagen opnieuw. Dat heeft u vast nooit doen aarzelen om in een auto te stappen.

Blog van Thijs Joosten, reisredacteur Plus Magazine

Thijs tipt regelmatig verrassende bestemmingen en uitjes in binnen- en buitenland.

Auteur