Er zijn nog stations die herinneren aan de gouden tijd van het reizen, met weelderige wachtkamers, chique restaurants en grandioze stationshallen. Reisjournalist Sander Groen zet de 5 mooiste van Europa op een rij.
ITALIË
5. Milano Centrale
Volgens ontwerper Aldo Rossi is Milano Centrale het mooiste treinstation ter wereld. Het 200 meter brede stationsgebouw werd geopend in 1931 en is ontworpen door de Florentijnse architect Ulisse Stacchini. Aangemoedigd door Mussolini maakte hij er een megalomaan spoorwegpaleis van in een eigenzinnige melange van stijlen, waaronder art nouveau en art deco. Van vroeg tot laat is het er druk; dagelijks vertrekken hier vijfhonderd treinen en maken 330 duizend passagiers gebruik van Milano Centrale.
FRANKRIJK
4. Paris Gare de Lyon
Van de zeven grote kopstations van Parijs is het mooiste het Gare de Lyon, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900 door de Compagnie des chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée (PLM) voor haar treinen naar de Rivièra, de Provence en de Alpen. De 64 meter hoge klokkentoren is van verre zichtbaar. Hiervandaan bracht de Blauwe Trein rijke Britten, Belgen en Fransen in stijl naar de Rivièra. Een chique plek om je reis te beginnen is stationsrestaurant Le Train Bleu.
GROOT-BRITTANNIË
3. London St Pancras
In de jaren 30 dreigde de sloopkogel en in de decennia erna raakte het steeds verder in verval, totdat St Pancras eind vorige eeuw door een leger metselaars en steenhouwers in oude luister werd hersteld. Anno nu is dit het mooiste station van Londen, net zoals bij de feestelijke opening in 1868; een Victoriaans gotisch sprookjeskasteel van 60 miljoen rode bakstenen met misschien wel duizend torentjes. Ook het lang geleden gesloten spoorweghotel werd opgeknapt en getransformeerd tot vijfsterrenhotel.
BELGIË
2. Antwerpen Centraal
De Vlamingen weten het zeker: Antwerpen Centraal is het mooiste station van België – en misschien zelfs wel van Europa. Dit stationsgebouw als een barokke bonbonnière werd geopend in 1905. In 2007 werd het grootscheeps verbouwd en uitgebreid, maar het oude stationsgebouw, waarvoor architect Louis Delacenserie zich naar verluidt had laten inspireren door het Pantheon van Rome, werd in ere gehouden. Blikvangers zijn de 43 meter hoge perronoverkapping van staal en glas, en de 75 meter hoge koepel boven de stationshal.
NEDERLAND
1. Amsterdam Centraal
Een treinstation op een kunstmatig eiland, dat zie je zelden. Amsterdam Centraal werd vanaf 1881 in acht jaar tijd gebouwd, staat met de façade aan het Open Havenfront en met de achterkant aan het IJ, en rust op 8.687 houten palen. Architect Pierre Cuypers ontwierp het als een neogotisch-renaissancistisch paleis van rode baksteen met twee kloeke torens met een klok en een windwijzer, boogramen en beeldhouwwerk. Een heus spoorwegpaleis. In de rechtertoren bevindt zich de koninklijke wachtkamer met op de begane grond een inpandige garage voor de gouden koets.
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa
Sander Groen is reisjournalist voor onder meer de Volkskrant, Trouw, National Geographic Traveler, Knack Weekend en De Morgen. Voor zijn onlangs verschenen boek ‘Tussen de rails’ reisde hij heel Europa door per spoor: van een treinreisje langs de Rijn, via de Poolcirkel Express dwars door winterwonderland, tot de slaaptrein naar Hel. Tussen de rails is verschenen bij Spectrum en is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek; zie tussenderails.eu