De gevolgen van de Miljoenennota 2025
Duurdere treinkaartjes, meer huurtoeslag, lagere belastingschijven en nog veel meer maatregelen die onze koopkracht raken. De Miljoenennota 2025 brengt veranderingen die we gaan voelen in onze portemonnee
Stijgende zorgkosten en zorgpremies
De zorgkosten blijven stijgen door een verhoging van de zorgpremie. Voor het basispakket gaat we naar verwachting meer dan 155 euro per maand betalen. Als tegemoetkoming wordt de zorgtoeslag voor mensen met lagere inkomens verhoogd, wat alleenstaanden ongeveer 7 euro extra per maand oplevert en gezinnen 13 euro meer. Dat is niet genoeg om de verwachte stijging van meer dan 10 euro per maand (per persoon) op te vangen. Hier leest u meer over zorgkosten in 2025.
Belastingverlaging voor werkenden en lagere inkomens
Volgend jaar betalen we minder inkomstenbelasting. De eerste schijf, die geldt bij een inkomen tot € 38.441 per jaar, wordt verlaagd naar 35,82% (nu 39,67%). Maar voor de inkomens tussen 38.441 euro en 76.816 euro gaat het tarief omhoog, naar 37,48%. Alle werkenden en AOW’ers houden hierdoor netto meer over in 2025, maar mensen met een inkomen tot zo'n 40.000 euro, profiteren het meest. Dat komt onder meer doordat de heffingskorting (een fiscaal voordeeltje) afhankelijk van je inkomen, omlaag gaat met maximaal 335 euro.
Huurtoeslag
In de aanloop naar Prinsjesdag 2024 leek er goed nieuws voor huurders, maar dat valt wat tegen. Zo wordt de verhoging van de huurtoeslag pas in 2026 ingevoerd. Dan krijgen huurders er maximaal 11,50 euro per maand bij. Volgend jaar wil de regering de huurtoeslag al wel vereenvoudigen.
Vrijetijdsbesteding duurder door btw-verhoging
Er komen btw-verhogingen voor onder meer overnachtingen in hotels, theater- en museumbezoeken. Dit betekent dat mensen meer moeten betalen voor hun vrijetijdsactiviteiten, want de btw gaat dan van 9 naar 21 procent. Ook sporten valt onder het hoge btw-tarief, al komt er wel een uitzondering voor verenigingen.
Energie: lager belast
De regering blijft huishoudens tegemoet komen voor de energiekosten. Er is een verlaging van de energiebelasting van bijna 3 cent per kuub en voor huishoudens die de energienota niet kunnen betalen is er een Energiefonds van 60 miljoen euro.
Trein: 6 procent duurder
Er lagen plannen om treinkaartjes 12 procent duurder te maken, maar die schade blijft beperkt: ze worden naar verwachting 6 procent duurder.