Verhuizen naar een appartement: waar moet je op letten?

Vrouw op de bank
Getty Images

Wil je graag kleiner wonen of lagere maandlasten betalen? Of een combinatie van beide? Dan is verhuizen naar een appartement soms een slimme keuze. Wanneer is dat wel en wanneer is het geen goed idee? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet je specifiek naar kijken als je een appartement koopt? Dit artikel helpt je verder.

Waarom verhuizen naar een appartement?

Als je overweegt om je eengezinswoning te verruilen voor een appartement, dan is dat vaak om een of meer van deze redenen:

  1. Je hebt minder woonoppervlak. Met een gezin is het vaak prettig als je veel ruimte hebt. Maar als de kinderen het huis uit zijn of als je ouder wordt, kan de vele ruimte je juist overweldigen. Dan is het misschien prettig om een kleiner huis te hebben. 
  2. Je hebt lagere maandlasten. Voor een appartement betaal je mogelijk (niet altijd!) minder maandlasten dan voor een eengezinswoning. Het gaat tenslotte om een kleinere woning. Ook dat kan een reden zijn om te verhuizen. Met lagere maandlasten houd je meer geld over voor andere dingen.
  3. Je woont gelijkvloers. Dat is soms prettig als je ouder wordt. Als je dan ooit slecht ter been wordt of als je iets anders overkomt, kun je je makkelijker door het huis heen bewegen.
  4. Een appartement voelt misschien veiliger. Sommige appartementencomplexen hebben een beveiligde toegang of andere beveiligingsmaatregelen. Dat kan vooral prettig zijn als je alleen woont of je regelmatig onveilig voelt in huis.
  5. Je hebt minder onderhoud aan de woning. In een appartement doet de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder het onderhoud aan de buitenkant van het appartement. Ook heb je veel minder woonoppervlak te onderhouden. Dat bespaart je veel tijd en gedoe.

Verder bestaan er speciale zorgappartementen, waarin je gebruik kunt maken van zorgvoorzieningen. Ook dat kan een reden zijn om te verhuizen naar een appartement. Je hebt dan altijd zorg beschikbaar als dat nodig is.

Wat zijn mogelijke nadelen van verhuizen naar een appartement?
Verhuizen naar een appartement is niet altijd alleen maar voordelig. Er kunnen ook juist nadelen aan kleven. Een paar voorbeelden: 

  • In een appartement zit je dichter op de buren. Mogelijk hoor je daardoor meer geluid, zeker als je onder-, boven- en zijburen hebt. Je hebt dan ook minder privacy.
  • Je hebt minder ruimte, wat een nadeel kan zijn als je veel spullen hebt of als je het prettig vindt om veel kamers te hebben.
  • Als je appartement niet op de begane grond ligt, heb je geen tuin. Je buitenruimte bestaat dan vaak alleen uit een balkon.
  • Het aanbod aan appartementen is beperkt. In sommige woonplaatsen is het aanbod zelfs zo klein dat je voor een appartement relatief veel geld betaalt voor een klein woonoppervlak.

Waar moet je op letten als je overweegt te verhuizen naar een appartement?

Is verhuizen naar een appartement voor jou een serieuze optie? Dan is het slim om er een makelaar bij te betrekken die met je meedenkt over een passend appartement. Diegene kent het woningaanbod in de regio ook goed.

In je zoektocht naar een appartement zijn dit in het bijzonder belangrijke punten om naar te kijken:

1. Hoe actief is de Vereniging van Eigenaren?

Complexen met koopappartementen hebben bijna altijd een Vereniging van Eigenaren (VvE). Die vereniging onderhoudt de buitenkant van de appartement en heeft in het ideale geval ook een meerjarenplan. Daarin staan de plannen voor groot onderhoud in de komende jaren. Jij betaalt voor het onderhoud op korte en lange termijn in de vorm van maandelijkse VvE-kosten.

Het is dan wel prettig als de VvE actief is en op dit moment voldoende geld in de pot heeft. Dan weet je zeker dat je niet opeens een hoge rekening krijgt voor noodzakelijk onderhoud waarvoor de VvE niet heeft gespaard. Je kunt dit checken door de stukken van de vorige VvE-jaarvergadering op te vragen. Ook een makelaar kan dit voor je uitzoeken.

2. Is er een lift aanwezig?

Woon je hoger dan de begane grond? Dan is het wel zo prettig als het appartementencomplex een lift heeft. Anders moet je zelf veel trappen op sjouwen met de boodschappen. Ook is het dan lastig om naar buiten te gaan als je een keer iets aan je benen krijgt.

3. Verdiep je in de maandelijkse kosten

Voor een appartement betaal je niet alleen hypotheeklasten, maar ook maandelijkse kosten. Dat zijn vaak de VvE-kosten waar we het net al over hadden. Check altijd vooraf hoeveel die kosten bedragen. Bij een zorgappartement is de maandelijkse bijdrage vaak aanzienlijk hoger, omdat je dan ook betaalt voor zorg aan huis.

Overigens zijn de maandelijkse kosten vaak bedoeld voor gas, water en onderhoud aan de buitenkant van het complex (glazenwasser, schilder, nieuwe kozijnen, etc.). Het zijn dan ook kosten die je normaal zelf zou maken voor het onderhoud. In dat geval betaal je alleen niet in één keer een groot bedrag, maar zijn de kosten meer uitgesmeerd.

4. Ga na wat de huisregels zijn

Veel appartementencomplexen hebben huisregels. Daarin staat wat je als bewoner wel en niet mag doen. Zo zijn niet in elk appartement huisdieren toegestaan, mag je soms na een bepaalde tijd geen lawaai meer maken en zijn er vaak richtlijnen voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes (de gang, galerij, etc.). Het is handig om je daar vooraf in te verdiepen.

Voor huurappartementen gelden vaak ook eisen voor wat je wel en niet aan het appartement zelf mag veranderen. Je mag dan bijvoorbeeld niet altijd de muren schilderen.

5. Een appartement is niet altijd goedkoper

Over het algemeen ben je voor een appartement minder kwijt aan maandlasten dan voor een eengezinshuis. Maar per vierkante meter betaal je vaak juist iets meer. Bovendien zijn er gemeentes waarin appartementen erg prijzig zijn, omdat het aanbod aan appartementen beperkt is.

Verdiep je dus goed in de maandlasten voor een appartement voordat je overstag gaat. Soms is het qua maandlasten voordeliger om in je huidige huis te blijven wonen en dat toekomstbestendig te verbouwen.

Auteur