Strijken: 5 tips voor minder kreukels

Oudere man is enthousiast aan het strijken met muziek aan
Getty Images

Strijken, veel mensen vinden het een vervelende klus. Het kost tijd en vaak stapelt de strijkmand zich in rap tempo op. Gelukkig zijn er manieren om slim te werk te gaan, zodat je minder vaak hoeft te strijken. En als je dan toch moet strijken, hoe pak je dat zo efficiënt mogelijk aan?

Dit kun je allemaal strijken

Een overhemd, blouse of jurk, dat strijk je natuurlijk. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt strijken voor een net en fris resultaat:

  • Beddengoed zoals lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken
  • Handdoeken en theedoeken
  • Zakdoeken en servetten
  • Gordijnen en vitrage
  • Tafellakens en placemats

We zijn natuurlijk benieuwd. Hoeveel wordt er bij u in huis nog gestreken? Strijkt u helemaal niet, of alleen kleding? Of komen ook handdoeken, beddegoed en gordijnen aan de beurt?

Wat ligt er bij u onder de strijkbout?

Keuzen

Tips om te voorkomen dat je vaak moet strijken

Hoe minder je hoeft te strijken, hoe beter. Met deze slimme tips voorkom je dat je kleding snel kreukt en beperk je het strijkwerk:

  • Hang kleding direct op na het wassen. Vouw het niet op, maar hang shirts, bloezen, jurken en broeken direct op een hanger. Zo drogen ze kreukvrij op.
  • Centrifugeer op een laag toerental. Een hoog toerental zorgt voor meer kreukels in de was. Centrifugeer daarom op maximaal 1000 toeren.
  • Kies voor kreukherstellende of kreukvrije kleding. Let hier bij de aanschaf van nieuwe kleding op. Materialen als polyester, elastaan, wol en spandex kreuken minder snel.
  • Vouw kleding goed op. Als je kleding netjes en strak opvouwt voor in de kast, kreukt het minder snel dan wanneer je het slordig opbergt.
  • Gebruik de droger. Stop overhemden en bloezen 10 minuten in de droger op een lage temperatuur. Hang ze daarna direct op een hanger, de meeste kreukels zijn verdwenen.

Wil je je strijkwerk echt tot een minimum beperken? Dan kun je ook de strijkservice van de stomerij gebruiken. Handig voor overhemden, bloezen en pakken die je altijd kreukvrij wilt hebben.

Strijkende vrouw in de woonkamer met strijkbout in hand
Getty Images

5 tips: zo strijk je makkelijk en efficiënt

Ontkom je er toch niet aan en moet je aan de slag met de strijkbout? Geen nood, met deze tips strijk je makkelijk, snel en efficiënt:

  1. Sorteer je strijkgoed op temperatuur. Begin met de kleding die je op de laagste temperatuur strijkt, zoals synthetische stoffen. Eindig met linnen en katoen op de hoogste stand. Zo hoef je minder vaak de temperatuur aan te passen.
  2. Gebruik een goede strijkplank. Kies voor een stevige, stabiele strijkplank die op de juiste hoogte is af te stellen. Zorg voor een schone en gladde strijkhoes.
  3. Maak gebruik van stoom. De meeste strijkijzers hebben een stoomfunctie. Stoom helpt om kreukels sneller glad te strijken en zorgt voor een beter resultaat.
  4. Strijk beide kanten van de stof. Strijk eerst de binnenkant van een kledingstuk, dan de buitenkant. Zo voorkom je glimmende plekken op de stof.
  5. Laat gestreken kleding even afkoelen. Kleding kan beter even afkoelen voor je het opvouwt of ophangt. Het strijkresultaat blijft dan beter behouden.

Zelfs je zijden sjaaltje of das kun je strijken, op de laagste temperatuurstand. En ook schoenen van stof of linnen fris je op door ze even te strijken. Gebruik wel altijd een theedoek tussen het strijkijzer en kwetsbare stoffen.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ik strijk kleding maar ook kussenslopen, dus zo goed als geen beddengoed. Om te voorkomen dat ik het dekbedhoes vaak moet wassen en strijken doe ik een laken tussen het onderlaken en het dekbedhoes. Als ik slaap, slaap ik onder het laken waar het dekbed op ligt. Zo heb ik geen contact met het dekbedhoes en hoef ik die minder vaak te wassen. Het laken wel maar dat is minder werk dan het dekbed uit de dekbedhoes halen, het dekbedhoes te wassen en te strijken. Uiteraard ontkomt het dekbedhoes ook niet aan een was- en strijkbeurt, maar veel minder dan als je een gewoon laken gebruikt.

Ik strijk nooit! Van een oudtante heb ik geleerd direct na de was alle kleren een voor een netjes op te vouwen, stevig (gevouwen!) glad te strijken met de hand en op een stapel te leggen, soort bij soort, zelfs bloesjes! Alles op elkaar stapelen en een uurtje of meer laten rusten en dan netjes, zonder knijpers, op droogrekken te hangen. Door de druk van de opgevouwen natte kleding wordt het glad. Het is even werk, maar ik heb een hekel aan strijken en het werkt perfect! Probeer maar eens!