Wel of niet een wond hechten?

Getty Images

Mijn moeder van 92 heeft zich in het verpleeghuis gestoten aan haar elleboog. Daarbij is een stuk vel losgeraakt (een lapwond). Het bloedde flink. De dienstdoende arts heeft het niet gehecht. Nu zit die lap voor een groot deel los. Had het toch gehecht moeten worden?

Nee. Mensen op deze leeftijd hebben een dunne huid die makkelijk scheurt. Hechten heeft dan geen zin. Je krijgt de wondranden niet tegen elkaar en de hechtdraadjes scheuren uit, wat alleen maar extra schade geeft.

Spanning
Rond een gewricht staat de huid ook nog eens onder spanning. Gebruikelijk is om de losgeraakte lap ‘terug te leggen’ en af te dekken met een siliconenverband. Dat geeft zo min mogelijk wrijving en het verband hoeft pas na een week te worden vervangen, zodat de wond rust krijgt.

Vastgroeien
De huid moet vanaf de randen van de wond aangroeien. Hoeveel van de huidlap nog vastgroeit, hangt af van aan welke kant hij vastzit. Is dit aan de kant van het lichaam, dan is er nog bloedaanvoer. Zit hij aan andere kant vast, dan zijn de vaatjes afgescheurd en sterft het weefsel af. Het genezen kan lang duren, soms wel maanden. Verpleeghuizen hebben gespecialiseerde wondverpleegkundigen die regelmatig kijken.