Oorzaken en behandeling
Komkommer, natte theezakjes of aambeienzalf. Er zijn allerlei middeltjes om wallen zogenaamd tegen te gaan. Cosmeticaproducten claimen donkere kringen, rimpels en vochtophopingen rondom de ogen te verbeteren. Wallen en donkere kringen zijn daarbij niet hetzelfde. Hoe zit het nu precies?
Wallen onder de ogen zijn voor velen een bron van irritatie. Maar voordat u aan de slag gaat met uw wallen is het belangrijk om te bepalen of u last heeft van donkere kringen of 'zakjes' onder de ogen.
Kringen
De meeste mensen bedoelen donkere kringen als ze het hebben over hun wallen. De blauwige bloedvaten en het grijze botvlies schemeren dan door de huid onder de ogen heen. Als u een bleke dunne huid hebt, is de kans op deze kringen groter. Veroudering verergert dan vaak het probleem, net als schade van de zon. Ook een tekort aan vocht in uw lichaam of een verstoorde vochthuishouding als gevolg van ziekte of slecht slapen, maakt de huid dunner waardoor u er als het ware doorheen kunt kijken.
Een tweede mogelijke oorzaak voor kringen onder de ogen is een pigmentafzetting in de huid. Dit kan genetisch bepaald zijn. Deze zogenaamde hyperpigmentatie komt vaker voor bij mensen met een donkerdere huid en is heel gevoelig voor zonlicht.
Zakjes
Een 'echte' wal ontstaat door een teveel aan huid of vet. Het vet onder het oog dient als stootkussentje en zorgt ervoor dat het oog kan draaien ten opzichte van de kas. Bij sommige mensen is de oogkas echter te klein voor het vet: dit is genetisch bepaald. Als uw ouders wallen hebben, is de kans dus groot dat u ze ook hebt of krijgt.
Met het ouder worden verslapt de huid rondom de ogen, waardoor u onder het oog een ophoping van huid kunt krijgen. Daarbij verslappen door ouderdom ook de spiertjes rond de ogen, waardoor het onderhuidse vet de kans krijgt om te zakken.
Ten slotte kan ook vocht wallen onder de ogen veroorzaken. Leeftijd speelt hierbij een rol, maar ook bij mensen met allergieën of een flinke verkoudheid komen deze vochtophopingen voor. Zelfs een avondmaaltijd met veel zout of veel huilen, kunnen ervoor zorgen dat 's ochtends de huid onder uw ogen vocht vasthoudt.
Zelf doen
Niet alle wallen zijn te voorkomen, maar met de volgende tips komt u een heel eind:
- Zorg voor een goede nachtrust en slaap bij voorkeur op de rug.
- Drink voldoende water en ben voorzichtig met alcohol en cafeïne.
- Rook niet.
- Eet gevarieerd en wees zuinig met zout.
- Verwijder make up voor u gaat slapen.
- Gebruik een goede zonnebrandcrème en nachtcrème voor de huid rond uw ogen.
- Wrijf niet te veel in uw ogen.
Tegengaan
Met koude kompressen of lepels, natte theezakjes en plakjes komkommer kunt u de wallen te lijf gaan. Door de kou krimpen de kringen of wallen, maar dit effect is slechts tijdelijk. Sommige mensen zweren bij aambeienzalf en op de korte termijn lijkt dit ook zeker te helpen. Bij dagelijks gebruik irriteert u de huid echter te veel, waardoor deze beschadigt. Ditzelfde kan gelden voor serums en crèmes tegen wallen.
De makkelijkste en goedkoopste manier om donkere kringen of ophopingen tegen te gaan is camouflage. Blauwige wallen kunt u aanpakken met een concealer met een rode ondertoon. Dikke wallen kunt u camoufleren met een concealer die net een tintje lichter is dan de rest van uw gezicht.
Behandelingen
Blijvende wallen laten verdwijnen is echter een ander verhaal. Donkere kringen kunt u laten verdwijnen door de huid onder de ogen op te vullen met injecties. Hiervoor worden vulstoffen als Restylane en Juvederm gebruikt. Het effect blijft meestal een jaar zichtbaar. Laserbehandelingen kunnen de huid onder de ogen ook oplichten.
Ophopingen van vet of huid moeten chirurgisch verwijderd worden. Zo'n vetverwijdering geeft een blijvend resultaat, overtollige huid neemt met het ouder worden wel weer toe. Deze behandelingen worden over het algemeen niet vergoed.
- Elsevier
- WebMD
- Lijfblad