Wat moet je doen bij een kwallenbeet?

Eroverheen plassen maakt de pijn heviger

Kwallenbeet: wat moet je doen?
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat moet je doen bij een kwallenbeet?

Heerlijk een verfrissende duik in de zee op een zomerse dag, maar plots voel je een stekende pijn en ben je gebeten door een kwal. Wat moet je doen als je een kwallenbeet hebt? Eroverheen plassen zoals vaak gezegd wordt - en wel hielp in een aflevering van de populaire televisieserie Friends - is echter geen oplossing en een hardnekkige fabel. Het zuur in de urine zal er zelfs voor zorgen dat de pijn heviger wordt. Ook azijn helpt niet en zal de pijn erger maken. 

Wat helpt dan wel?

Probeer zo snel mogelijk achtergebleven cellen en tentakels af te spoelen met zeewater. Gebruik geen drinkwater, want ook dan zullen de netelcellen open knappen. Heb je een pincet bij je? Verwijder daarmee zichtbare tentakels. Raak de plek niet aan en wrijf er niet over. Daardoor kan het gif dieper in je huid komen. Ga vervolgens naar een strandhulppost. Daar zullen ze de huid afspoelen met zo warm mogelijk (maar niet te heet) water. Als er geen warm water aanwezig is, kan ook koelen verlichting brengen. Bijvoorbeeld met ijsblokjes of een icepack.

In Nederland komen geen dodelijke kwallensoorten voor, maar pijnlijk kan een kwallenbeet wel zijn. Soms reageren mensen heftiger op een kwallenbeet en kunnen last krijgen van de volgende klachten: misselijkheid en braken, krampen, moeite met ademen, hartritmestoornissen en bewustzijnsverlies. Neem dan met spoed contact op met een arts.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Moet ik naar de dokter?