Zorg er goed voor!
Niet alleen baby's hebben een kwetsbaar velletje. Tips & tricks voor de rijpe huid.
Huidprobleem: couperose
Wat is het? Op oudere leeftijd worden de bloedvaten zwakker en verwijden zich, ook de fijne vaatjes in het gezicht. Het bloed trekt niet meer weg uit de vaatjes en die schijnen door de ook dunner wordende huid heen.
Hoe komt het? Couperose is voor een groot deel erfelijk. En, hoe ouder je wordt, hoe meer kans op couperose. Ook mensen die jarenlang in de buitenlucht hebben gewerkt, hebben meer kans op couperose door de negatieve invloed van de zon.
Kan het overgaan? Nee. Het kan wel worden behandeld. Afhankelijk van de ernst van de couperose kan dat met laser, met een zogeheten flitslamp of door de vaatjes dicht te branden. Dat kan bij een privékliniek voor huidproblemen of bij een huidtherapeut, een specialist op het gebied van huidproblemen. Huidtherapeut Monique van Bekkum uit Nieuwegein: “Na de behandeling zitten er soms kleine korstjes op de huid en moeten de behandelde vaatjes door het lichaam worden opgeruimd. Dat duurt ongeveer een week.” De behandeling wordt niet vergoed.
Wat moet je doen en laten? Niet doen: de huid scrubben of wassen met erg koud of juist heet water. Lauw water is het best. Was ook niet met zeep, maar met zeepvrije wasemulsie. Dep de gezichtshuid daarna droog; vermijd wrijven. Blijf uit de zon of gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (en zonder parfum!). De huid camoufleren met crème is geen probleem, maar kies een crème op waterbasis zonder parfum.
Wanneer naar de dokter? Ga naar de huisarts als u niet alleen last van rode adertjes hebt, maar ook ontstekingen in de huid. Die ontstekingen wijzen namelijk op rosacea, een huidaandoening die vaak goed te behandelen is met medicatie. Wilt u van uw couperose af, maar hebt u ook rosacea, laat dan éérst de rosacea behandelen (dat wordt vergoed) en start dan pas de couperosebehandeling.
Huidprobleem: pigmentvlekken
Wat is het? Donkere vlekken door ophoping van pigment in de huid. Officiële naan: lentigo solaris. Pigmentvlekken worden ook wel levervlekken genoemd of ouderdomsvlekken.
Hoe komt het? Door zonlicht. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vooral op plekken die gedurende het leven het meeste zonlicht krijgen: het gezicht en de bovenkant van de handen. Ze ontstaan pas op latere leeftijd.
Kan het overgaan? Nee, niet vanzelf. Maar te behandelen zijn pigmentvlekken wel: ze kunnen door de huisarts of huidtherapeut bijvoorbeeld worden aangestipt met stikstof. Dit is een precies werkje: bij te veel stikstof kan een litteken ontstaan. Er kan, afhankelijk van de hoeveelheid pigmentvlekken en de conditie van de huid, ook worden gekozen voor een behandeling met laser, flitslamp of voor een chemische peeling.
Wat moet je doen en laten? Belangrijkste advies: uit de zon blijven, want dat verergert pigmentvlekken. Gebruik buiten altijd een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Het wegmoffelen van pigmentvlekken is overigens makkelijk te doen.
Wanneer naar de dokter? Huidtherapeut Monique van Bekkum: “Pigmentvlekken zijn, in tegenstelling tot moedervlekken, zelden ‘niet pluis’. Maar hou ze in de gaten, want je weet maar nooit. Normaal zijn pigmentvlekken egaal van kleur, dus als ze donkerder worden of er eilandjes van donkerder plekjes, kleine ontstekingen of schilferige plekjes in ontstaan, laat dan de huisarts ernaar kijken.”
Huidprobleem: netelroos
Wat is het? Rode, later witte opgezwollen en (erg) jeukende plekken op de huid. De officiële naam is urticaria, maar het is ook bekend onder de naam galbulten.
Hoe komt het? Netelroos is een allergische reactie. Meestal is niet te achterhalen wat netelroos uitlokt.
Kan het overgaan? Ja, een aanval van netelroos gaat binnen een paar uur vanzelf over. Maar die aanvallen kunnen wel telkens terugkomen. Aan de andere kant: je kunt ook eens in je leven een aanval krijgen en daarna nooit meer.
Wat moet je doen en laten? Ga na of u uw eetgewoontes hebt veranderd en zo ja, probeer uit of dat de netelroos veroorzaakt. Slikt u een nieuw medicijn of gebruikt u een ander verzorgingsproduct? Ook dat kan de oorzaak zijn. Een aanval kan ook uitgelokt worden door heet water, dus douche niet te warm.
Wanneer naar de dokter? Hebt u veel last van netelroos, dan kan de huisarts u een middel tegen allergie, een antihistaminicum, voorschrijven. Dat vermindert de jeuk. Huidtherapeut Monique van Bekkum: “Er wordt ook wel eens bloedonderzoek of een allergietest gedaan, maar daar komt zelden iets uit.”
Huidprobleem: contactallergie
Wat is het? Jeukende, rode eczeemplekken op de huid.
Hoe komt het? Door contact met stoffen waar je allergisch voor bent. Meestal laat een reactie niet lang op zich wachten. Contactallergieën kunnen ook op oudere leeftijd nog ontstaan, zegt huidtherapeut Monique van Bekkum: “Een allergie bouw je op en dat kan heel snel gaan, maar ook langzaam. Een bepaalde stof die je al lang gebruikt, kan toch ineens allergische reacties geven.”
Kan het overgaan? Nee, allergieën gaan niet over, maar je kunt de allergische reactie wel voorkomen als je weet waardoor hij wordt veroorzaakt. Dat is niet altijd makkelijk te bepalen, maar krijgt u een reactie, denk dan aan metalen (van sieraden) en bestanddelen van cosmetica. Ook medicatie kan een contactallergie veroorzaken.
Wat moet je doen en laten? Een huid die gevoelig reageert altijd wassen met lauw water. Gebruik producten zonder geurstoffen en conserveermiddelen. Hebt u ontdekt waar u allergisch voor bent, maak dan eens een afspraak met een schoonheidsspecialist of huidtherapeut om te bespreken welke producten u probleemloos kunt gebruiken.
Wanneer naar de dokter? Als u er maar niet achterkomt waar u allergisch voor bent, maar er veel last van hebt, neem dan contact op met de huisarts. Die kan een allergietest doen. Betrek in die test ook huidproducten en make-up die u gebruikt.
Huidprobleem: droge huid
Wat is het? Een droge huid kan een huidtype zijn, net als een vette, normale of gecombineerde huid. Maar met de leeftijd wordt de huid vaak steeds droger, dunner en minder elastisch.
Hoe komt het? Vooral ouder wordende vrouwen hebben last van een droge huid, want het hormoon dat bijdraagt aan een soepele huid, oestrogeen, wordt na de overgang niet meer aangemaakt. Huidtherapeut Monique van Bekkum: “Niet iedereen vindt het erg dat de huid wat droger wordt. Vrouwen die altijd last hadden van een vette huid, verwelkomen de verandering juist vaak!” Maar ook in dat geval geldt: een goede verzorging is belangrijk om de huid in een zo goed mogelijke conditie te houden.
Kan het overgaan? Nee, maar je kunt wel zorgen dat je de huid zo goed mogelijk behandelt, zodat hij niet droger wordt dan nodig is.
Wat kun je het best doen en laten? Maak de huid niet te vaak schoon met water, want water droogt uit. Gebruik schoonmaakproducten speciaal voor de droge huid, zonder geurstoffen. En gebruik olie in plaats van gel bij het douchen, dat geeft nog wat vet terug aan de huid. Huidtherapeut Monique van Bekkum: “Twee keer per dag douchen, is echt te veel. Zelfs elke dag je hele lijf schrobben, is niet nodig. Je kunt je ook af en toe alleen op intieme plekken wassen om zo de huid van gezicht, armen en benen te beschermen tegen het uitdrogende effect van te veel water.”
Wanneer naar de dokter? Een droge huid is vooral vervelend en kwetsbaar. Maar met een goede verzorging is het doorgaans niet nodig om hiermee naar de huisarts te gaan. Bij een ouder wordende huid is het wel belangrijk om aan de bel te trekken als u kloofjes, schilferingen of andersoortige plekjes hebt die niet binnen zes weken genezen. Er zijn verschillende soorten (voorlopers van) huidkanker die op deze manier ontstaan. En daar kunt u maar het beste zo snel mogelijk bij zijn!
- Plus Magazine