Het lijkt zo mooi. Bij een vreemd vlekje op je huid, maak je een foto en een app zegt of het huidkanker is of niet. Geen dokter meer nodig. Een nieuw onderzoek in de British Medical Journal is echter niet enthousiast over de apps. Ze werken niet goed genoeg.
Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het is goed om er vroeg bij te zijn en veranderende vlekjes op je huid te controleren. Een app op de smartphone kan behulpzaam zijn. Door de vlek te vergelijken met huidvlekken in een databank kan de app zeggen of de vlek lijkt op huidkanker of niet. Werken die apps echt? Niet goed genoeg, schrijven onderzoekers in the BMJ. De onderzoekers bekeken negen studies naar zes van huidkankerapps die werken met databanken. Een controle door een deskundige of een test op de huidcellen liet zien of de app het bij het juiste eind had. Helaas, de huidkankerapps kunnen niet zeker genoeg uitwijzen of een vlekje nu huidkanker was of niet.
Niet zeker genoeg
Bij een app was de uitslag bijvoorbeeld maar in 80% van de gevallen correct. Dat lijkt een prima score, maar het is gevaarlijk voor mensen met huidkanker. Bij een foute uitslag (‘er is niets aan de hand’) kunnen ze afzien van bezoek aan de dokter. Ze zijn onterecht gerustgesteld en de kanker kan uitzaaien. Vandaar dat de app onvoldoende werkt, een geruststelling moet ook echt een geruststelling zijn, voor meer dan 80%. Daarbij waren de onderzoeken ook nog eens slecht van kwaliteit. Het was bijvoorbeeld meestal niet bekend of de beoordelende dokter wist wat de app-uitslag was geweest. Dat kan het oordeel van de arts beinvloeden en de uitslag van het onderzoek vertekenen.
Europese goedkeuring
Twee van de apps zijn al van de markt gehaald, twee andere zijn moeilijk te krijgen. Maar de twee laatste apps zijn zelfs goedgekeurd als Europees medisch hulpmiddel (SkinScan en SkinVision). Zij hebben een CE-markering, maar hadden die nooit mogen krijgen, volgens de onderzoekers. Er zijn overigens ook apps die een foto doorsturen naar een dermatoloog, die het vlekje beoordeelt. Die apps zijn hier niet getest.
Bron: The British Medical Journal