Droge huid in de overgang

Getty Images

Al sinds mijn geboorte heb ik last van eczeem. Nu ben ik in de overgang en heb ik een erg droge huid. Vooral op mijn benen is hij erg geschilverd. Weet u iets daarvoor?

Maria

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Mensen met een aangeboren aanleg voor eczeem hebben van nature al een droge huid. Daarbij komt nog dat hoe ouder je wordt, hoe droger de huid. Overmatig douchen veroorzaakt daarnaast ook een droge huid.

Douchen met warm water is eigenlijk slecht voor de huid. Warm water, vooral stromend warm water, lost vet op. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een koekenpan met wat gestold braadvet onder de kraan houdt. Bij koud water gebeurt er niet veel, bij warm water zie je het vet wegsmelten.

Datzelfde gebeurt met je huid tijdens het douchen. Je huid is bedekt door een vetlaagje dat bescherming biedt en het vocht in de huid vasthoudt. Dit vetlaagje lost op door het warme douchewater en verdwijnt van je huid.

Als je dan uit de douche stapt, is je huid warm. En omdat je beschermlaag is verdwenen, verdampt er heel veel water uit de huid. Na het douchen voelt de huid dan trekkend en jeukend aan. Dit jeukende gevoel komt doordat er zoveel vocht uit de huid verdampt, dat er kleine barstjes in de huid springen.

Voor een goede verzorging van de huid - en vooral van de droge huid - is het dus belangrijk contact met warm water zoveel mogelijk te vermijden. Douche niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de dag. Als je toch iedere dag wilt douchen, kun je minder lang en minder warm douchen. Na het douchen - als de huid nog een beetje vochtig is - kun je de huid insmeren met een bodylotion. Bij voorkeur hypo-allergeen en speciaal voor de droge huid.

Minder douchen is niet alleen goed voor de huid: het is ook goed voor het milieu. Je bespaart op eenvoudige wijze maar liefst 75 procent water en energie als je de helft minder vaak en de helft minder lang doucht.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!