Fors lagere terugleververgoeding

Zonnepanelen
Getty Images

De gemiddelde terugleververgoeding voor huishoudens met zonnepanelen is in augustus 4,84 cent per kWh. Een jaar eerder was dat 8,48 cent Dat is bijna een halvering. Sommige energieleveranciers geven helemaal geen terugleververgoeding meer of slechts 1 cent.

Dat blijkt uit een onderzoek van alle modelcontracten van Nederlandse energieleveranciers door Overstappen.nl. De hoogste terugleververgoding wordt gegeven door Eneco (14,5 cent per kWh), gevolgd door Vandebron (10 cent), Vrijopnaam (10 cent) en Oxxio (9 cent).

Stroom terugleveren met lage prijs

Klanten met zonnepanelen leveren vooral stroom terug op het moment dat de prijzen erg laag zijn, veelal overdag in de zomermaanden. Zij mogen dit 'wegstrepen' (salderen) tegen stroom voor de normale uurprijs. Energiebedrijven krijgen dus goedkope stroom en leveren in ruil daarvoor duurdere stroom. Dat is financieel ongunstig voor de energiebedrijven.
De terugleververgoeding speelt bij huishoudens die met hun zonnepanelen meer stroom opwekken dan ze zelf gebruiken. Zij leveren netto stroom aan het energiebedrijf en ontvangen daarvoor een vergoeding. 

Saldering ongustig

Omdat de saldering voor energiebedrijven financieel ongunstig is, maken ze het terugleveren van energie minder aantrekkelijk. Bijvoorbeeld door de terugleververgoeding te verlagen. Door de lagere vergoeding duurt het langer om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Hoe meer zonnepanelen des te langer die terugverdientijd. Klanten die al hun zonnestroom zelf gebruiken, bijvoorbeeld door een elektrische auto op te laden, merken weinig van de lagere terugleveringvergoeding.

Overigens is het kabinet van plan de salderingsregeling in 2027 te schrappen. De terugverdientijd van zonnepanelen zal dan flink oplopen.

 

Auteur