Begin augustus is het kraamseizoen van de vleermuis voorbij. Dit betekent dat huiseigenaren hun spouwmuur weer kunnen laten isoleren. Huiseigenaren die interesse hebben, moeten opschieten. Half november begint namelijk de winterslaap van de vleermuis en dan ligt het isoleren weer stil.
Dat meldt de Vereniging Eigen Huis. Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat een spouwmuur alleen geïsoleerd mag worden na ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen. De isolatie van spouwmuren viel daardoor grotendeels stil. Eerder dit jaar besloot het laatste kabinet Rutte dat huiseigenaren de komende drie jaar hun spouwmuur mogen isoleren zonder zo'n onderzoek. Wel moet de isolatie natuurvriendelijk plaatsvinden. Dat wil zeggen: buiten de winterslaap en buiten het kraamseizoen. In praktijk is isoleren alleen mogelijk van begin maart tot begin april en van begin augustus tot half november.
Natuurvriendelijk isoleren
Natuurvriendelijk isoleren kost meer tijd omdat de vleermuizen uit de spouwmuur moeten verdwijnen. Het isolatiebedrijf plaatst hiervoor flapjes over de opening in de gevel. De vleermuizen kunnen de woning dan wel uit, maar ze kunnen niet meer terug naar binnen. In overleg met de bewoners kan het isolatiebedrijf ervoor kiezen voldoende plekken beschikbaar te houden. Ook kan het bedrijf vleermuiskasten plaatsen aan of in de omgeving van de woning.
Het vleermuisvrijmaken van een spouwmuur kost ongeveer achthonderd euro. Dit bedrag komt bovenop de kosten voor isolatie. Voor spouwmuurisolatie kunnen huiseigenaren subsidie krijgen. Voor het vleermuisvrijmaken is op dit moment geen subsidie beschikbaar.