De informatieplicht van zorgverleners wordt vanaf 1 september aangescherpt. Zorgverleners moeten voor het begin van de behandeling de patiënt er actief op wijzen als er geen contract is met de zorgverzekeraar van de patiënt. Daarbij moet de zorgverlener de patiënt informeren dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding.
Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Patiënten met een naturapolis krijgen de zorg in principe volledig vergoed als zij naar een zorgverlener gaan die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Zoals bekend is er wel een eigen risico.
Is er geen contract tussen zorgverlener en zorgverzekeraar, dan vergoedt de verzekeraar slechts een deel van de kosten, soms 70 procent, soms minder. Het komt dan ook regelmatig voor dat patiënten achteraf een hoge rekening krijgen voor niet-gecontracteerde zorg.
Patiëntenfederatie Nederland vraagt al langer aandacht om de informatievoorziening te verbeteren. Nu is de patiënt verantwoordelijk om op de hoogte te zijn. NZa heeft besloten dat zorgverleners een grotere rol gaan spelen. Tot op heden was de verplichting voor zorgaanbieders om patiënten te informeren algemeen geformuleerd. Dat is nu aangescherpt. Zorgverleners moeten patiënten 'actief en aantoonbaar' informeren over de gevolgen als er geen contract is met de zorgverzekeraar. Dat kan via post, e-mail of via een patiëntenportaal. Voor de exacte hoogte van de vergoeding mag de zorgverlener verwijzen naar de zorgverzekeraar.