Onlangs bleek dat miljoenen mensen zijn bestolen: hun aan Facebook toevertrouwde gegevens liggen op straat. Mensen met een Facebookaccount kunnen nu checken of hun telefoonnummer is gelekt met een speciaal online formulier.
Onlangs verscheen een bestand online met de privé-gegevens van miljoenen Facebookgebruikes. Het gaat om namen, woonplaatsen, telefoonnummers. 533 miljoen gebruikers zijn de dupe, onder wie 5.4 miljoen Nederlanders.
Hoe kom ik erachter of ik slachtoffer ben?
In de 'Facebook leak checker' kunt u uw voornaam en achternaam invullen om te ontdekken of ook uw gegevens gelekt zijn. Als er één of meerdere matches gevonden zijn, ziet u van iedere match de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer. Komt uw naam in de data voor, maar met een ander telefoonnummer? Waarschijnlijk is het dan data van een ander persoon met dezelfde naam als u!
De ontwikkelaar vermeldt dat hij 'uiteraard' geen gegevens opslaat van de Facebookgebruikers die zijn tool gebruiken. Daar kunt u dan ook op rekenen: anders zou het een misdrijf zijn.
Via benikerbij.nl kunt u zoeken op telefoonnummer. Ook de makers van deze tool, Martijn Luijckx en ''ethisch'' hacker Inti De Ceukelaire uit België, beloven geen gebruikersdata op te slaan.
Wat nu?
In de gegevens, die RTL Nieuws heeft ingezien, zijn onder meer de naam, woonplaats, relatiestatus, werkgever en het mobiele telefoonnummer te vinden van talloze Nederlandse gebruikers. Bij sommige gebruikers is ook het e-mailadres te vinden. Er zijn geen wachtwoorden te zien.
Komt uw naam in de gelekte data voor? ''U hoeft uw wachtwoord niet te veranderen,'' zegt techjournalist Daniël Verlaan, ''Want er zijn geen wachtwoorden gelekt. Je moet vooral opletten voor oplichting via Whatsapp of sms. Of voor vreemde telefoontjes, iemand die zegt te bellen namens je bank bijvoorbeeld.''
Mark Zuckerberg gebruikt Signal
Nog iets bijzonders: bij het lek zaten ook de gegevens van Facebook CEO Mark Zuckerberg. En daaruit komt naar voren dat Mark tegenwoordig Signal gebruikt, een alternatief voor WhatsApp.
Pikant, want WhatsApp is dus eigendom van Facebook, maar Signal niet. Signal is een concurrent. Maar kennelijk vindt Zuckerberg deze app zo fijn, dat hij hem liever gebruikt dan zijn eigen programma WhatsApp.
Signal is vooral populair omdat het programma veel zorgvuldiger omgaat met privacy en privé chatgesprekken.
Bron: RTL Nieuws