Hou je smartphone koel!

Smartphone bij zeer heet weer
Getty Images

Niet alleen mensen hebben te lijden onder de zomerhitte. Ook smartphones kunnen er van slag door raken, met soms schadelijke gevolgen. Voldoende reden om te lezen hoe je je smartphone koel krijgt en houdt.

Zomerhitte

Digitale apparaten als smartphones en pc’s worden warm als ze aan de slag moeten. Des te harder ze moeten werken, zoals bij een pittige game, des te heter ze het krijgen. Waar computers ingebouwde ventilatortjes hebben om te voorkomen dat ze oververhit raken, moeten smartphones -en ook tablets- het doen met warmte-uitwisseling met de lucht. Dat is geen probleem als het koel genoeg is om de smartphone heen, maar daar is in de zomer lang niet altijd sprake van. Zeker niet als de zon voluit en fel schijnt. De kans dat je mobiel dan oververhit raakt is nogal groot.

Als dat gebeurt krijg je gewoonlijk een hittewaarschuwing van je smartphone: in de vorm van een schermpje en vaak ook een geluidje. Krijg je die niet of heb je ze gemist, dan herken je een oververhitte smartphone aan het feit dat hij steeds trager of helemaal niet meer wil werken.

Voorkomen

Natuurlijk kun je altijd het beste voorkomen dat je smartphone in een oververhitte positie terechtkomt. Daarvoor moet je wat extra aandacht besteden aan hoe je met je mobiel omgaat in de zomer.

De grootste opwarmer is natuurlijk de zon. Insmeren met factor 50 is te ontraden en helpt helaas ook niet, dus de kunst is je smartphone zoveel mogelijk uit de directe zon te houden. Leg hem niet open en bloot op tafel, maar juist ergens in de schaduw, in een tas, onder een handdoek of kleding. Hou de tijd dat je hem wel gebruikt in de zon zo kort als het kan en werk zo min mogelijk met warmteopwekkende apps zoals games en videoprogramma’s.

Aangezien de zon nog meer kracht heeft achter glas… Laat je smartphone ook binnen niet zomaar overal liggen. Misschien relaxte hij nog lekker in de schaduw toen je hem neerlegde, maar een paar uur later kan de zon volop op je mobiel branden zonder dat je het doorhebt. Leg hem dus in een kast of ergens anders waar de zon ook later op de dag niet kan komen. Let hier vooral op bij het laden van je smartphone, omdat hij dan al vanuit zichzelf warmer wordt dan gewoonlijk. Laad je smartphone daarom eventueel ’s avonds of ’s nachts op, wanneer het koeler is.

Smartphones zijn ook populair als routeplanner voor op de fiets en in de auto. Daarbij wordt weleens vergeten dat ze dan niet alleen extra actief zijn maar ook soms urenlang aan de volle zon blootgesteld zijn. Geef je smartphone dus af en toe een pauze in de schaduw onderweg en laat hem zeker niet voor langere tijd op je fiets staan of in je auto liggen met de zon erop.

Een extra factor bij oververhitting in de zomer kan ook nog uit een wat minder verdachte hoek komen: het hoesje. Dat is natuurlijk belangrijk als beschermer van je mobiel, maar kan ook voorkomen dat voldoende warmte wordt afgevoerd. Dus trek hem rustig, net als bij jezelf als het warm is, een jasje uit.

Genezen

Als je smartphone toch in de oververhitmodus terechtkomt, is het belangrijk om snel in te grijpen om schade te voorkomen. Zet hem in ieder geval zo snel mogelijk uit, zodat hij geen warmte meer levert vanuit zichzelf. Ligt hij aan de lader, koppel hem dan meteen los.

Daarna is het belangrijk je smartphone rustig af te laten koelen. Niet te snel, want dat kan ook schade geven aan het apparaat. Haal hem in ieder geval uit de zon en warmte en leg hem ergens in de koele schaduw. Een ventilator kan goed helpen om de temperatuur rustig te verlagen. Leg je mobiel in ieder geval nooit in een koelkast, koeltas of vriezer. Niet alleen zorgt dat voor een te snelle verandering in temperatuur, maar ook kan dan de condens je smartphone aantasten.

Na een half uurtje kun je je smartphone weer eens aanzetten en kijken hoe het ervoor staat. Als de oververhitting niet te lang heeft geduurd, kun je hem meestal dan weer gewoon gebruiken.

Auteur