Ik heb twee jaar geleden een burn-out gehad. Met hulp van cognitieve therapie en een coach ben ik er weer bovenop gekomen. Nu sluipen de klachten er weer in: tintelingen in ledematen, spierpijn, hoofdpijn, gewrichtsklachten en darmklachten. Ik heb het koud en kamp met concentratiestoornissen, onhandigheid, prikkelbaarheid en slaperigheid. Uit bloedonderzoek blijkt dat er niets mis is. De huisarts zegt dat het 'tussen de oren' zit.
vrouw (begin 40)
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
De lijst van klachten lijkt mij het gevolg van chronische stress en overbelasting. Het is een vicieuze cirkel: als je je zo voelt, kun je nergens meer tegen en krijg je nog meer stress.
Stressklachten die zich ook lichamelijk uiten, komen veel voor en zijn moeilijk te behandelen, maar het begint met aanvaarden dat het stressklachten zijn. Stress en angst beïnvloeden uw automatische lichaamsfuncties. De gevoeligheid voor onplezierige lichamelijke sensaties is sterk individueel bepaald en overgevoeligheid kan ziek maken. Ik begrijp uw bezwaren tegen 'tussen de oren', maar uiteindelijk zit de pijn die je voelt als je met een hamer op je duim slaat ook tussen de oren.
Sommige middelen tegen depressie (Venlafaxine en Duloxetine) helpen speciaal tegen de lichamelijke uitingen. Maar het duurt minstens een maand voordat ze werken. Zo’n pilletje filtert de signalen die van het lichaam naar de hersenen gaan. Dat is een complex neurologisch proces waar het zenuwstelsel van veel mensen problemen mee heeft.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!