Zo voorkom je stress
Afspraken met vrienden, familiebezoekjes en oppassen op de kat van de buurvrouw. Soms heb je er geen zin en tijd voor, maar toch zeg je overal ja tegen. Nee zeggen is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Dit zorgt voor een hoop stress. Het wordt daarom tijd dat je gewoon een keer nee zegt.
Af en toe nee zeggen is helemaal niet erg. Het kan zelfs goed voor je zijn. Altijd maar ja zeggen zorgt ervoor dat je meer stress ervaart. Stress kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. Door af en toe eens nee te zeggen, word je hier tegen beschermd.
Waarom zeg je nee?
Het is vriendelijk om iemand een handje te helpen, maar soms gaat dit tegen je waarden en principes in. Als het niet goed voelt om ja te zeggen moet je dit ook niet doen. Een nee is op dit moment beter, je wil niet met een slecht beeld naar jezelf gaan kijken.
Veel mensen kunnen geen nee zeggen vanwege de fear of missing out (fomo). Je vrienden bellen om in de avond een drankje te drinken, leuk maar vandaag was je enige bankhangavond van de week. Bedenk op dit moment of thuisblijven een gemiste kans is of juist het zien van je vrienden. Kom je uit op thuisblijven? Blijf dan gewoon lekker thuis.
Wanneer zeg je nee?
Dat je ja kunt zeggen houdt niet in dat je dit ook altijd moet doen. Focus je op de dingen die jij het belangrijkst vindt. Kijk daarom wat je als verplichtingen en prioriteiten hebt voordat je ja of nee zegt.
Bedenk je ook dat je iets niet moet doen uit schuldgevoel of het gevoel dat het verplicht is. Dit zorgt ervoor dat jij uiteindelijk meer stress krijgt, je iets met tegenzin doet en je misschien geïrriteerd raakt.
Twijfel je nog steeds of het een ja of een nee wordt? Slaap er een nachtje over. Je denkt hierdoor goed na over wat je zelf wilt en je overziet de situaties die kunnen ontstaan beter. Is het de volgende dag nog steeds een nee? Dan weet je zelf ook dat het beter is om nee te zeggen.
Hoe zeg je nee?
Het woord nee is van zichzelf een makkelijk woord om te zeggen. De lading die aan het woord zit maakt het soms alleen lastiger. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je het lastig vindt om nee te zeggen:
- Gebruik het woord nee. Een ‘ik denk niet dat ik kan’ of een ‘ik weet het nog niet zeker’ is niet duidelijk. De persoon waar jij nee tegen zegt denkt hierdoor misschien dat het later gevraagd kan worden. Een nee is een stuk duidelijker en brengt je later niet in lastige situaties.
- Je hoeft niet altijd te verklaren waarom jij nee zegt. Houd je antwoord kort en wees eerlijk. Het is niet erg om af en toe geen ‘geldige’ reden te hebben om nee te zeggen. Alleen al het feit dat jij geen behoefte hebt aan de taak of afspraak is genoeg.
- Blijf respectvol als je ergens nee tegen zegt. Iemand stopt tijd en moeite in bijvoorbeeld een afspraak. Jouw antwoord kan hierdoor kwetsend zijn. Door respectvol te blijven, respecteert de ander jouw nee.
Het is goed voor jezelf om af en toe eens nee te zeggen. Het maakt je geen slechter of zwakker persoon. Nee zeggen zorgt er juist voor dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Je doet de dingen waar je ja tegen zegt hierdoor voor de volle honderd procent. En vergeet niet dat anderen ook wel eens nee tegen jou zeggen, dat vind je toch ook niet erg?
- Het Financieele Dagblad
- Mayo Clinic