In de nachtelijke uren heb ik last van pijnlijke heupen en schouders. Daar kreeg ik geregeld een prik voor met corticosteroïden, maar de nieuwe huisarts wil dit niet meer geven en verwees me naar de orthopeed. Een foto van de heupen en een MRI-scan van de weke delen gaven geen uitsluitsel. Hoe nu verder?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Ons bewegingsapparaat wordt beschermd met pijnsignalen op het moment dat je iets onverstandigs doet, zoals te veel kracht zetten. Als je ouder wordt, lijkt dat systeem soms erg op scherp te staan: je ervaart in het dagelijks leven veel meer pijn dan nodig is om de boel ‘heel’ te houden. Corticosteroïden verschuiven de grens. Het zijn wondermiddelen tegen pijn en ontsteking, maar bij langdurig gebruik zijn het slopers. Je krijgt er diabetes van, zwakke spieren, breekbare botten, de kans op maagbloedingen en infecties neemt toe, en je kan er manisch van worden. Ik zou dus beginnen met naar een fysiotherapeut gaan. Is er iets aan de slaaphouding te veranderen of aan het bed? Zijn er specifieke oefeningen? In beweging blijven is altijd heel belangrijk. Het bevordert de doorbloeding van hetgeïrriteerde gebied en vermindert vaak de pijnprikkels. Wordt het allemaal niets, dan moet u terug naar de huisarts. Wellicht kunt u bespreken welke risico’s u bereid bent te nemen voor een betere nachtrust; misschien met controle van de bloedsuikers en botdichtheid? En: wat is het effect van zo nu en dan een slaaptablet?
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.