Hoe zit het nu precies met lightproducten?

Getty Images

Eerst moesten we allemaal aan de magere yoghurt, lightcola, halvarine enzovoort, maar nu lees ik ineens dat het niet goed is. In lightproducten zitten toch minder vetten, suikers en koolhydraten? Kun je me vertellen hoe het nu echt zit en wat beter is?

J.M.

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Je bent zeker niet de enige die verward is over de term ‘light’. Maar één op de vijf mensen weet dat light wil zeggen dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. 

Is een lightproduct gezonder?

Een lightproduct is niet altijd gezonder, of minder calorierijk. Als je bijvoorbeeld lightchips eet omdat je wilt afvallen, heeft dat niet zoveel zin. In lightchips zit namelijk wel 30 procent minder vet, maar in plaats daarvan zitten er meer koolhydraten in. Daardoor hebben ze nog steeds veel calorieën.

Bij frisdranken werkt dat weer anders. Als je op je gewicht wil letten en toch frisdrank wilt drinken zijn de lightversies een goede keuze. Hierin zitten namelijk bijna geen calorieën. Kijk daarom altijd op het etiket wat de fabrikant bedoelt met ‘light’.

Kun je afvallen met lightproducten?

Als je slim kiest, kun je er dus wel mee afvallen. Ruim 20 procent van de mensen die minimaal wekelijks een lightproduct eten of drinken, zegt te zijn afgevallen door het gebruik van lightproducten. Bij mensen met obesitas is dat zelfs ruim 30 procent.

Dan zijn er ook nog een aantal mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van lightvoedingsmiddelen. Vaak is een deel van de suikers vervangen door zoetstoffen. Deze zijn vaak te herkennen aan een E-nummer. De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) heeft deze zoetstoffen uitvoerig onderzocht en veilig bevonden.

De keuze is dus aan jou of je lightproducten eet of niet. Lightproducten kunnen je helpen om zonder al te veel aanpassingen aan je dieet gezonder te eten, denk aan 30+ kaas. Maar je kunt er ook voor kiezen om producten te kopen die van nature al minder calorierijk of vet zijn, zoals bijvoorbeeld hüttenkäse.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Lees ook: Hoe (on)gezond zijn lightproducten?