Echt, van deze pil word je strak en slank...

Fatburners: wondermiddel of verkooppraat?

Getty Images

Fatburners of bodysculptors die gewichtsverlies bevorderen, zijn hot. Al voel je aan je water dat de belofte niet waargemaakt kan worden (bijvoorbeeld omdat het alleen bij muizen en ratten werkt). Toch tuin je er weer in. Wat zit er dan wél in die voedingssupplementen?

Een voedingsmiddel dat de vetverbranding stimuleert, de honger stilt of de opname van vet en suiker door het lichaam afremt… Is dat niet de droom van iedereen die wil afvallen? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zulke stoffen bestaan. Maar ze hebben weinig of geen effect als je op een veilige manier gewicht wilt verliezen. Niettemin trappen veel mensen steeds weer in de val van handige verkopers die prachtige resultaten beloven. In de VS wordt er naar schatting 2,4 miljard dollar per jaar mee verdiend. En ook in Europa neemt het gebruik van vetverbranders toe.

Geen blijvend effect

Een aantal wetenschappers publiceerde onlangs drie studies naar de verschillende stoffen die als fatburner, bodysculptor en dergelijke aangeprezen worden. Volgens Margriet Westerterp-Plantenga, hoogleraar humane biologie aan de Nederlandse Maastricht Universiteit, zouden cafeïne, thee en capsaïcine (de pikante stof in hete pepers) het dagelijks energieverbruik met 4 tot 5 procent (of met 70 tot 95 kcal) verhogen doordat ze het vetmetabolisme stimuleren. Niet veel, maar in principe voldoende voor wat verlies of het stabiel houden van het gewicht, stelt Plantenga. Zij zegt echter ook dat het complexe materie is en dat afslanken veel inzet en discipline vraagt.
 
Asker Jeukendrup van de Engelse universiteit van Birmingham en Melinda Manore van de universiteit van Oregon in de VS zijn kritischer. Volgens hen is er voor de meeste stoffen geen afdoende bewijs voor een bijdrage aan reëel gewichtsverlies. Enkele honderden grammen of zelfs een kilo minder, het maakt nauwelijks iets uit voor wie met ernstig overgewicht kampt.
 
Bovendien is het verlies zelden definitief. Al met al kun je dit nauwelijks verwonderlijk noemen. In veel fatburners zit bijvoorbeeld cafeïne. Het effect daarvan op het vetmetabolisme is wel al uitgebreid onderzocht, onder andere omdat sporters eindelijk zeker wilden weten of ze na een shot cafeïne werkelijk beter presteren. Wie even nadenkt, moet ook beseffen dat cafeïne geen indrukwekkend effect op het vetmetabolisme kan hebben. Waarom zouden er anders in koffiedrinkende landen nog zoveel mensen worstelen met overgewicht?

Een muizeneffect

Verder vermelden reclameboodschappen zelden of nooit dat bepaalde resultaten uit dieronderzoek komen, vaak met speciaal gekweekte muizen- of rattensoorten. Dergelijk onderzoek bewijst meestal weinig, bijvoorbeeld omdat er onrealistisch hoge doses werden gebruikt. Of omdat de dieren extreem afwijkende voeding kregen. Zulke studies zijn interessant om te ontdekken hoe een stof werkt en om meer inzicht te krijgen in stofwisselingsprocessen, maar daar houdt hun verdienste op.
 
Het is dus belangrijk te beseffen dat je geen enkele zekerheid hebt over de samenstelling en veiligheid van producten die je koopt via internet. Niet doen, dus!
 
Klik hier voor een overzicht van veelvoorkomende stoffen in fatburners.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine