De (on)gezonde kanten van ijs

Suiker en een kleine hoeveelheid vitamines

Getty Images

Heerlijk, zo’n verkoelend ijsje. Maar hoe maak je een slanke keuze? En zitten er eigenlijk nog wat vitamines in fruitijsjes? De (on)gezonde kanten van ijs.

IJs wordt gemaakt van melk, room of water met een smaakje. Om ijs lekker te laten smaken is altijd veel suiker nodig, want hoe kouder iets is, hoe minder goed we het zoete proeven. Het aantal calorieën verschilt sterk per ijsje. Roomijs bevat drie tot vier keer zoveel calorieën als sorbet- of waterijs. Dat komt vooral door het vet dat in roomijs zit. In dit ijsje zitten de minste calorieën.

Vruchtenijs: verschil tussen sorbetijs en waterijs

IJs met een vruchtensmaak is er in twee soorten: sorbetijs en waterijs. Wat calorieën betreft zit er meestal weinig verschil tussen die twee.

Sorbetijs wordt gemaakt van gepureerd fruit. Daardoor bevat het ook nog de vezels uit fruit en wat vitamines, maar stel je daar niet te veel bij voor. Sorbetijs bevat verder veel zoetigheid in de vorm van vruchtensap, suikers en siropen.

Bij waterijs met een vruchtensmaakje zijn vezels of vitamines ver te zoeken, tenzij ze eraan zijn toegevoegd.

Vitamines?

Als je zelf fruit pureert en daar sorbetijs van maakt, zitten in dat ijs de vitamines die ook in het fruit zaten. Zorg wel dat je het snel invriest na het pureren, dan blijven de vitamines het best bewaard. In ijs gemaakt van vruchtensap zitten minder vitamines, omdat er minder echt fruit in zit. Soms wordt aan ijsjes vitamine C toegevoegd. Staat leuk en het lijkt gezond, maar om aan vitamine C te komen, kun je beter een stuk fruit of je dagelijkse portie groente eten.

Zelfmaak-ijs

Zelf ijs maken is niet moeilijk én je hebt de hoeveelheid suiker en vet zelf in de hand. Twee lekkere, gezonde recepten:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine