6 vragen over een maagballon

Kunt u alles eten en hoeveel gewicht verliest u?

Getty Images

De helft van de Nederlanders is te dik en een groot aantal van hen wil graag afvallen. Een maagballon lijkt dan een ideale oplossing. Maar is dat ook zo? Is het makkelijk afvallen met een maagballon? Is een zo’n ding permanent? En kunt u nog steeds alles eten met een maagballon? Zes veelgestelde vragen beantwoord.

Ongeveer de helft van de Nederlanders (41 procent) is te dik, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs. Een gewichtsafname van 5 procent kan al leiden tot een afname van gezondheidsproblemen, kopte dezelfde organisatie.  Een maagballon lijkt dan een gemakkelijke manier om uw streefgewicht te bereiken. Maar is dat ook zo?

1. Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst. Dit geeft een verzadigd gevoel waardoor het gemakkelijker wordt om de voedselinname te beperken en een nieuw voedingspatroon aan te leren. Vergeleken met andere middelen is de maagballon een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt namelijk geen operatie aan te pas.

2. Is een maagballon voor altijd?

Nee. Een maagballon is in principe een tijdelijke oplossing om gewichtsverlies te vergemakkelijken. Zo’n maagballon is ontworpen om 6 maanden in de maag te blijven zitten. Het maagzuur tast de maagballon daarna zodanig aan dat deze stuk gaat. Gaat een maagballon lekken, dan merkt u dat onmiddellijk aan de groenachtige kleur die de urine krijgt. In theorie zou de kapotte ballon op de natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten, maar uit veiligheidsoverwegingen is het beter om een maagballon door de arts te laten verwijderen. Dit gaat vrij gemakkelijk.

Het voordeel van een maagballon ten opzichte van andere behandelingen zoals bijvoorbeeld een maagband of een maagverkleining is dat het plaatsen van een maagballon geen operatieve behandeling is en de maagballon uiteindelijk weer verwijderd wordt. Het nadeel is dat het daarna natuurlijk moeilijk is om het nieuwe gewicht te behouden. Drastische aanpassingen in leef- en eetpatroon zijn nodig.

3. Hoe wordt een maagballon geplaatst?

Een maagballon wordt geplaatst door een maag-, darm-, leverarts of internist. De nog lege ballon wordt bevestigd aan een zachte slang die via uw mond in de maag wordt gebracht door middel van een endoscopie. Daarna wordt deze gevuld met een zoutoplossing (tot 500cc). Hierdoor wordt de maagballon groot genoeg om u een verzadigd gevoel te geven. De slang wordt vervolgens uit de mond gehaald waarbij de opgeblazen ballon in de maag blijft zitten. De maagballon zweeft daarna in de maag en zorgt daar niet alleen voor een verzadigd gevoel, maar vertraagt ook het voedseltransport van de slokdarm naar de maag.

Het plaatsen van de maagballon gebeurt poliklinisch, onder een roesje, en duurt ongeveer 30 min. Na plaatsing kunt u zich wat misselijk voelen. Zelf naar huis rijden na de behandeling wordt afgeraden.

De eerste drie dagen na plaatsing van een maagballon zijn moeilijk. Krampen, misselijkheid en braken zijn normaal. Het is zeer belangrijk dat u de aanwijzingen van de dokter volgt en veel drinkt. Er zijn medicijnen beschikbaar om de pijn te verlichten. De eerste week na plaatsing mag u geen zware activiteiten plannen. Daarna kunt u uw normale activiteiten weer oppakken. Beweging wordt aangeraden.

4. Mag ik alles eten met een maagballon?

Helaas. Voor een blijvend resultaat, is de maagballon alleen niet voldoende. De begeleiding, die idealiter bestaat uit een combinatie van een diëtiste, beweegcoach en een psycholoog zijn van groot belang voor blijvend gewichtsverlies. Naast voedingsadvies en een beweegplan dat past in het dagelijks leven, is hulp van een psycholoog van minstens even groot belang. Middels een dieet wordt de drang tot overeten namelijk niet behandeld en daarbij is het een uitdaging om permanent het eigen gedrag aan te passen. Een combinatie van bovengenoemde specialisten levert op lange termijn de beste resultaten op.

De maagballon is dus onderdeel van een groter behandelplan, inclusief het advies van een diëtiste die u gedurende deze 6 maanden begeleid.  U kunt en mag niet zoveel eten als vroeger. Daarnaast treedt er misselijkheid op als u vet eet of snoept. Alcohol is met mate toegestaan.

5. Hoeveel kilo’s verliest u met een maagballon?

De gemiddelde gewichtsafname bij een maagballon is ongeveer vier kilo per week, indien u zich goed aan de leefregels houdt. Een behandeling met de maagballon is zoals gezegd alleen effectief in combinatie met een aangepast dieet en voldoende lichaamsbeweging. De ervaring leert echter dat het in de meeste gevallen lukt om het gewicht stabiel te houden na verwijdering van de maagballon; u heeft immers een half jaar de tijd gehad om een nieuw eet- en leefpatroon aan te leren.

6. Wie komt in aanmerking voor een maagballon?

De maagballon is geschikt voor mensen die al van alles hebben geprobeerd om af te vallen maar daarna nog meer zijn aangekomen (het zogeheten jojo-effect). De maagballon is ook geschikt voor mensen met een extreem overgewicht die niet voor een operatieve ingreep willen kiezen. Bij een overgewicht aan vet van meer dan 15-20 kilo komt u ervoor in aanmerking.

Auteur