Op reis als Nederland code rood wordt?

Getty Images

Er is een reële kans dat Nederland vanwege de oplopende corona-besmettingen op korte termijn rood zal kleuren op de kaart van het ECDC, het Europese RIVM. Dit kan ertoe leiden dat Nederlandse vakantiegangers niet welkom meer zijn in sommige vakantielanden of dat zij aan extra regels moeten voldoen. Dit heeft ook gevolgen voor de reisverzekering.

Met een coronapaspoort waarin staat dat u óf gevaccineerd bent, óf corona heeft gehad, óf negatief getest bent, kan een vakantieganger in principe vrij rondreizen binnen de EU. Als Nederland rood kleurt, kan een vakantieland aanvullende maatregelen treffen. Op dit moment zijn er geen structurele grenscontroles, maar als de situatie verslechtert, kunnen die weer ingesteld worden. Zorg daarom dat u altijd de benodigde verklaringen en documenten bij u heeft. Coronamaatregelen verschillen per land. Er is geen vaste set van maatregelen die vakantielanden treffen als Nederland code rood wordt.

Annulering

Inreisbeperkingen en/of een negatief reisadvies zijn geen geldige reden om een annulering vergoed te krijgen van de annuleringsverzekering. De coronapandemie wordt niet meer gezien als een onvoorziene omstandigheid. Als de vakantie via een reisorganisatie is geboekt en de vakantiebestemming onbereikbaar wordt, neem dan eerst contact met de reisorganisatie. Heeft u de reis enkele maanden geleden geboekt, dan is annulering mogelijk wel gedekt.

Vakantiegangers die voor vertrek ziek worden of in quarantaine moeten, krijgen de annulering in principe wel vergoed. De verzekering moet dan wel binnen een week na het boeken zijn afgesloten en het vakantieland moet op het moment van vertrek code groen of geel hebben.

Reisverzekering

Reisverzekeraars trekken niet één lijn als een vakantieland reisbeperkingen instelt vanwege de Nederlandse kleurcode. Het gevolg is dat bij sommige reisverzekeringen de extra kosten door een code rood niet gedekt zijn.

Extra reis- en verblijfkosten zijn niet altijd verzekerd bij een quarantaineverplichting. Dat kan per situatie verschillen, bijvoorbeeld of de verzekerde wel of niet besmet is. Er zijn ook reisverzekeraars die onverwachte quarantaine en een langer verblijf wel vergoeden.

Bij overmacht blijft de reisverzekering doorgaan gelden tot het eerste moment dat de verzekerde weer naar huis kan reizen. Verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben staan, bieden dit nu meestal als 'extra' dekking. De dekking vervalt als de verzekerde langer blijft dan de eerste terugreis mogelijkheid. Overmacht is bijvoorbeeld als de verzekerde vast zit in een vakantieland door een lockdown en dus niet kan terugreizen.

Controleer voor het afsluiten van een reisverzekering wat precies de dekking is. Check voor vertrek informatie over corona op de de website van de reisverzekering. Raadpleeg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor informatie over maatregelen in het vakantieland.

Bron: ANWB

Auteur