(N)iets om aan te geven?

Getty Images

Wie van buiten de EU naar huis reist, moet opletten welke souvenirs hij of zij meeneemt. Lokale lekkernijen zijn meestal toegestaan, over kostbare aankopen betaal je belasting en voor bedreigde dieren en planten geldt een verbod.

Binnen de Europese Unie hoef je als Nederlandse toerist niet langs de douane. Op Schiphol wordt reisbagage alleen voor de veiligheid gecontroleerd. De in- en uitvoer van goederen is vrij. Voor alcoholhoudende drank en tabak gelden wel maxima, maar die zijn zo hoog dat ze moeilijk te overschrijden zijn. Zo mag je 110 liter bier, 90 liter wijn en 800 sigaretten meenemen.

Uitzonderingen

Alleen als je van buiten de EU komt, gelden er speciale regels voor bepaalde producten. De Canarische Eilanden en de Kanaaleilanden vallen wat de douaneregels betreft evenmin onder de EU, net als Franse overzeese departementen, Gibraltar en Helgoland. Een volledige lijst is te vinden op de website van de Belastingdienst. Neem dus ook als je vanuit deze uitzonderingsgebieden naar huis reist onderstaande regels in acht.

Dure artikelen

Aankopen in het buitenland met een totale waarde van €430 of minder mag je zonder meer invoeren. Is de waarde van een product hoger, dan moet je belasting betalen over het hele bedrag. Gaat het om meer producten die samen het maximum overstijgen, dan betaal je alleen belasting over de producten die de €430 te boven gaan.

Reis je met dure spullen, zoals een laptop, camera of sieraden, dan kan de douane bij terugkeer vragen om een bewijs dat ze in Nederland of een ander EU-land zijn gekocht. Neem voor de zekerheid een aankoopbewijs mee of bewaar een foto hiervan op je telefoon.

Alcohol en tabak

Alcoholhoudende drank en tabak invoeren mag tot een bepaald maximum, dat verschilt per drankje of rokerij. Wie meer meeneemt, moet dit aangeven en belasting betalen. De vrijgelaten hoeveelheden van veelvoorkomende producten zijn:

  • Sterke drank: 1 liter
  • Wijn: 2 liter
  • Bier: 16 liter
  • Sigaretten: 200 stuks
  • Shag: 250 gram
  • Sigaren: 50 stuks

Culturele waarde

Voorwerpen met een culturele waarde moeten in het land zelf blijven. Denk aan kunst en antiek, archeologische vondsten en edelsmidwerk. Vraag bij twijfel aan de Nederlandse ambassade of de douane ter plaatse of voor het voorwerp een invoervergunning nodig is.

Nagemaakte merkartikelen zijn alleen verboden als je erin handelt. Nepartikelen produceren en verkopen mag dus niet, maar een enkel exemplaar voor eigen gebruik kopen en meenemen naar huis wel. Kun je het toch niet laten om groot in te slaan, dan steekt de douane daar een stokje voor.

Dier- en plantensoorten en dierlijke producten

Bedreigde dier- en plantensoorten zijn verboden om mee te nemen. Dat geldt ook voor producten die hiervan zijn gemaakt, zoals een cactusstam gevuld met zaadjes die een regengeluid maken (rainstick) of traditionele Chinese medicijnen en pleisters.

Gezondheidscertificaat

Dierlijke producten of levensmiddelen zijn meestal verboden, ook van niet-beschermde diersoorten. Denk aan kaas, melkproducten, eieren, vlees en huiden. Alleen met een gezondheidscertificaat mag je deze producten meenemen. Een uitzondering geldt voor niet-beschermde vis of visproducten voor eigen consumptie (maximaal 20 kilo). Ook snoep en chocolade vallen onder de uitzonderingen, omdat hierin het dierlijke bestanddeel niet meer herkenbaar is.

Wapens

Wapens, ook nepwapens, zijn verboden. Neem geen risico en koop een speelgoedpistool voor een kleinkind gewoon in Nederland.

Medicijnen en verdovende middelen

Medicijnen voor eigen gebruik mogen altijd mee de grens over. Om de noodzaak van dat gebruik aan te tonen, is het verstandig een medicijnpaspoort mee te nemen. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen is dat niet voldoende, ook niet binnen de Europese Unie. Dat geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen en medicinale cannabis. Bij een reis binnen het Schengengebied is een zogenoemde Schengenverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij het CAK (www.hetcak.nl, T 0800-2108). Voor een reis buiten het Schengengebied is een medische verklaring van een arts nodig.

Meer weten?

  • Download de app Douane Reizen om op iedere vakantiebestemming te kunnen checken wat je mag meenemen in de reisbagage.
  • BelastingTelefoon Douane: T 0800-0143 (gratis)
  • Vanuit het buitenland: T +31-45574 30 31

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juli/augustus 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht