Bijna 135.000 Nederlanders gaan jaarlijks met de bus op vakantie. Dat vinden ze comfortabel en ontspannen. Ook wat voor u?
Vijftig vrienden erbij
‘Zonder stress op reis’ en ‘alles wordt voor je geregeld’ zijn de meest gehoorde voordelen van een busreis. Arne van de Hoek van Effeweg.nl: “Ook het samen reizen in een groep is een belangrijke reden om opnieuw te boeken. Na een reis horen we weleens dat mensen ‘er vijftig vrienden bij hebben gekregen’.”
Nederlandse touringcars legden in 2014 gezamenlijk 280 miljoen kilometer af met een gemiddelde bezetting van 43,7 passagiers per touringcar.
Bron: Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).
Top 3 citytrips met de bus
1. Parijs
2. Londen
3. Berlijn
Bron: NBTC-NIPO Research, CVO 2014.
NB: Na de aanslagen in Parijs van november 2015 is de populariteit van Parijs gedaald ten gunste van Praag en Wenen.
‘Dat nóóit’
“Vroeger zei ik altijd: dát nóóit!”, zegt Theo van de Louw (76) uit Zevenbergen lachend. Toch stapte hij samen met zijn partner Lyda (67) een jaar of vijf geleden voor een vakantie op de bus. Inmiddels zijn ze kind aan huis bij busreisaanbieders. “We maken elk jaar één grote reis en verschillende stedentrips. Ik hoef niet meer op de weg te letten maar kan heerlijk rondkijken en hoef niet te zoeken naar een parkeerplekje.”
[ITEMADVERTORIAL]
Opgelet
Waar moet je op letten bij het boeken van een busreis? Richard Smits van busreisspecialist Maaskant Reizen tipt:
“Reis met een organisatie die is aangesloten bij het ANVR en de SGR. Als zij failliet gaat, krijg je je geld terug.”
“Heeft de organisatie een ISO-9001-certificaat of een keurmerk van de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf (SKTB)? Dit zorgt ervoor dat het bedrijf aan belangrijke kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet.”
“Check wat bij de prijs is inbegrepen. Soms wordt geadverteerd met een kale vervoersprijs, maar moeten reizigers ter plekke bijbetalen voor excursies en maaltijden.”
Comfortklassen
Over het algemeen zijn er drie comfortklassen: Tourist Class, Comfort Class en Royal Class. Royal Class wordt vaak alleen ingezet bij pendel(slaap)bussen. Smits van Maaskant Reizen merkt op: “Zelfs in de Tourist Class heb je al meer beenruimte dan in de Economy Class in een vliegtuig.”
Milieuvriendelijk
Reizen per touringcar is samen met reizen per trein het minst milieubelastend, blijkt uit onderzoek. Op de tweede plaats volgt een auto met meerdere personen. Reizen met het vliegtuig staat op nummer drie.
Bron: Milieu Centraal
Tips van ervarings-deskundigen
Denny en Eric Nanning uit Papendrecht reizen graag met de bus. Hun tips:
• “Bewaar reisdocumenten, bankpassen en geld in een klein tasje dat je kunt meenemen tijdens een tussenstop.”
• “Stop opladers van mobiele telefoons en camera’s op een snel toegankelijke plek.”
• “Verzamel e-mailadressen van medereizigers in een notitieboekje of maak een document aan in je telefoon. Leuk om onderweg foto’s uit te wisselen!”
Trend: citytrip als extra uitje
Karin Minderhoud van Oad merkt een trend op binnen de busreizen: “Met de aantrekkende economie wordt de stedentrip als extra mini-vakantie weer vaker geboekt. De gewone busvakantie wordt meestal met partner doorgebracht, maar stedentrips ook vaak door moeders met dochters of vriendinnen.”
Actieve busreizen
Ook voor wie graag sportief bezig is, zijn er speciale busreizen. Zo zijn er reisspecialisten die busfietsreizen en buswandelreizen organiseren, waarbij de deelnemers aan het einde van de dagelijkse fiets- of wandeletappe opgepikt worden door de touringcar en naar het (nieuwe) hotel gebracht worden. Fietsen en e-bikes gaan gratis mee in de speciale aanhangwagen.
Keurmerk
Touringcars met een keurmerk van de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf worden extra gecontroleerd op goed onderhoud. Ze zijn vaak zuiniger, schoner en veiliger.
Verrassende busbestemmingen
Theo Venix, sinds veertig jaar busspecialist en nu werkzaam bij Bolderman Excursiereizen, noemt drie verrassende bestemmingen:
“Boekarest. Het gigantische paleis van dictator Ceausescu móet iedereen een keer gezien hebben. Ik vond heel Roemenië erg bijzonder: de mensen, de kloosters, de cultuur.”
“Servië, Montenegro, Kroatië, Republika Srpska (Bosnië-Herzegovina). Daar zie je wat er na de burgeroorlog in positieve zin is gebeurd.”
“Sicilië. Dat lijkt misschien geen busbestemming, maar is een prachtig stuk Italië. Op de terugweg is er ruimte voor Sorrento en de Amalfi-kust.”