Zo laad je je e-bike veilig op en voorkom je woningbrand

E bike accu fiets
Getty Images

Het aantal e-bikes in Nederland blijft maar groeien. Maar met de toename van het aantal elektrische fietsen, neemt helaas ook het aantal woningbranden veroorzaakt door e-bikes toe. In 2022 waren er al 27 branden door e-bikes. Hoe zorg je ervoor dat jij veilig je e-bike kunt opladen zonder risico op brand?

Hoe ontstaat de brand?

Brand die ontstaat door een e-bike, dat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt het aan de accu of oplader. Lithium-ion accu's zoals gebruikt in e-bikes kunnen bij oververhitting of beschadiging in 'thermal runaway' raken, waarbij de accu in brand vliegt. Ook het gebruik van goedkope, onveilige opladers van slechte kwaliteit kan leiden tot kortsluiting en brand. Andere risicofactoren zijn:

  • Opladen van beschadigde accu's
  • Accu's te lang opladen of 's nachts onbeheerd laten opladen
  • Opladen in de buurt van brandbare materialen
  • Geen geschikte ruimte om e-bikes veilig op te laden
Omdat het opladen van e-bike accu's een verhoogd risico op brand met zich meebrengt, is het verstandig om goed na te denken over een veilige laadplek. Bij voorkeur laad je de accu op in een stenen schuur of garage, en niet in huis. Zo is het risico op woningbrand een stuk kleiner en versperd een eventuele brandende fiets niet je vluchtroute.
 

Tips voor het veilig opladen van je e-bike accu

Met deze tips verklein je de kans op brand tijdens het opladen van je elektrische fiets:

  1. Laad je e-bike accu alleen op met de meegeleverde originele oplader van de fabrikant. Koop geen goedkope opladers van inferieure kwaliteit.
  2. Laad niet op vlakbij bij brandbare materialen. Zorg dat er geen gordijnen, papier of ander brandbaar materiaal in de buurt is van de plek waar je de accu oplaadt.
  3. Laad je e-bike accu alleen overdag op als je thuis bent en er op kunt letten. Laat de accu niet 's nachts aan de oplader of onbeheerd achter.
  4. Haal de accu van de lader zodra deze vol is. Laat hem niet onnodig lang aan de lader hangen.
  5. Inspecteer regelmatig de accu en oplader op beschadigingen, butsen, scheurtjes etc. Laad nooit een beschadigde accu op.
  6. Laad je e-bike op in een geschikte ruimte zoals een stenen schuur of garage, niet in huis of vlakbij de voordeur als vluchtroute.

Wat te doen bij een e-bike brand?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een e-bike accu toch in brand vliegen. Mocht er onverhoopt brand ontstaan, onderneem dan de volgende stappen:

  • Waarschuw direct alle aanwezigen en breng jezelf en anderen in veiligheid
  • Bel onmiddellijk 112 en meld de e-bike brand
  • Probeer in geen geval zelf de brand te blussen! Door de aanwezige chemicaliën is een e-bike brand niet met water te blussen
  • Volg de instructies van de brandweer en verlaat indien nodig de woning
Op de website iklaadaccuraat.nl, een initiatief van Brandweer Nederland, Bovag en de RAI vereniging, staan nog meer tips ter voorkoming van accubranden.
Auteur