Cultuurtip: Zeemansverhalen

Getty Images

De zee geeft, de zee neemt. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling 'Dood & de Zee’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Te zien vanaf 22 november.

Fluiten aan boord

Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? Wat is een 'droge' verdrinking? Vrolijk word je er misschien niet van, interessant is het wel. Wist u bijvoorbeeld dat fluiten aan boord vroeger streng verboden was? Daar ging de wind van liggen. Gelukkig kon de wind worden teruggebracht door een munt overboord te werpen.

Drie thema’s

De tentoonstelling 'Dood & de Zee’ verhaalt over aan de hand van drie thema’s over de gruwelijke gevaren op zee, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. 'Dood op zee' gaat in op de verschillende doodsoorzaken op zee en de fysiologische effecten van verdrinking. 'Rouw en bijgeloof' toont de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. 'Rampen en reddingen' vertelt middels dagboekfragmenten over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op de zolder van het museum is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.
De tentoonstelling is nog te zien tot 1 maart 2020.

Meer informatie: Noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Getty Images
Auteur