Dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad was, beviel de Friezen zo goed dat ze het met het evenement Arcadia nog eens dunnetjes overdoen. Sinds 6 mei staat Friesland honderd dagen lang bol van allerlei artistieke activiteiten op het gebied van beeldende kunst, podiumkunst, land-art, dans en literatuur. Een groot deel van het programma vindt buiten plaats en is gratis bij te wonen. Dit zijn drie hoogtepunten.
1 - In honderd dagen ‘wandelen’ zo’n duizend bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. Elke week trekt het project Bosk een stuk verder de binnenstad in, met behulp van honderden deelnemers. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Doel van het project is de bezoeker een spiegel voor te houden en anders naar de stad en de natuur te laten kijken.
2 - In de koninklijke bossen van Parklandschap Oranjewoud is de kunsttentoonstelling Paradys te bezoeken, waarin kunstenaars uit alle hoeken van de wereld reflecteren op het idee van ‘het paradijs’. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten ze nieuwe, ruimtelijke kunstwerken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. De Nederlandse kunstenaar Erik van Lieshout werkt tijdens Arcadia ter plekke aan een bloemenmozaïek. Een ticket voor Paradys kost €15, voor kinderen t/m 15 jaar is de toegang gratis. Tickets op www.paradys.frl
3 - Aan de hand van verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden, wordt in de melancholische muziektheatervoorstelling Het Verdriet van de Zuiderzee de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. De voorstelling - een co-productie van Orkater en De Lawei - vindt plaats op een unieke locatie: op het Friese Oudemirdumerklif, tussen Stavoren en Lemmer aan het IJsselmeer. Het was een van de eerste natuurgebieden die Natuurmonumenten aankocht. Te zien van 10 augustus tot en met 11 september. Kijk voor kaarten op www.verdrietvandezuiderzee.nl.
Kijk voor het volledige programma op: www.arcadia.frl