Cultuurtip: Museums over oorlog & verzet

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

De komende dagen herdenken en vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar worden er nog nieuwe verhalen over die donkere periode ontdekt en doorverteld aan jongere generaties. Zoals in de exposities in de volgende drie musea. 

1. Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Het leven van Audrey Hepburn en haar moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem staat centraal in de tentoonstelling ‘Moederliefde. Ella en Audrey’ in het Airborne Museum. De Britse actrice woonde tijdens de oorlogsjaren in Arnhem met haar moeder, barones Ella van Heemstra, die nauwe banden onderhield met de Duitse bezetter. De expositie ontkracht het beeld dat Audrey Hepburn betrokken was bij het verzet. Voor alle verhalen die de ronde daarover doen, is geen enkel bewijs. Te zien t/m 20 augustus.
www.airbornemuseum.nl

2. Verzetsmuseum in Amsterdam

Wat at Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe was de voedselvoorziening georganiseerd? Was het ongezond of viel dat eigenlijk wel mee? Het Verzetsmuseum geeft antwoord in de expositie ‘Eten in oorlogstijd’. Naast de persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld de bonnendistributie, de smaak van een kat of de prijs van een pond thee op de zwarte markt (180 gulden!), hebben vijf populaire chef-koks gerechten bereid met producten die in de oorlog beschikbaar waren. Te zien t/m 28 mei.
www.verzetsmuseum.org

3. Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden

In de vaste expositie van het Fries Verzetsmuseum (tot eind 2019 te zien) ervaart de bezoeker hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd aan de hand van ooggetuigenverslagen, foto’s, filmfragmenten en voorwerpen met een persoonlijk verhaal. Speciale aandacht is er voor de spectaculaire overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, waarbij 51 verzetsmensen bevrijd werden.
www.friesverzetsmuseum.nl

Hoofdbeeld: het pellen van tulpenbollen voor de gaarkeuken in Rotterdam, collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Auteur