Net getest: neurostimulator Cefaly

Verlichting voor migrainepatiënten

Getty Images

Een migraineaanval voorkomen, geen pijnmedicatie meer hoeven gebruiken of verlichting tijdens een aanval. En dat door twintig minuten per dag een neurostimulator te dragen. Cefaly lijkt een uitkomst te zijn voor migrainepatiënten. Maar is dat het ook? Vijf dames testten de neurostimulator gedurende veertig dagen.

De Cefaly is een soort tiara die u aan een op uw voorhoofd geplakte elektrode bevestigt. Het maakt gebruik van elektrische impulsen om in te werken op de drielingzenuw, die een rol speelt bij het ontstaan van de hoofdpijn.

Neurostimulatie
De neurostimulatie werkt op twee manieren. Allereerst pijnverlagend: door hoogfrequente neurostimulatie komen er minder pijnsignalen uit de zenuwknopen. De Cefaly werkt echter ook preventief. Bij regelmatig gebruik kan dankzij laagfrequente neurostimulatie de drempel waarbij migraine ontstaat worden verhoogd. Dit betekent minder vaak, minder hevige of zelfs helemaal geen klachten.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben laten zien dat de Cefaly voor ongeveer de helft van de migrainepatiënten uitkomst biedt. Het betreffen vooral onderzoeken op kleine schaal en sommige wetenschappers zijn dan ook nog voorzichtig met conclusies trekken.

Werking
De Cefaly kent drie programma’s. Het eerste programma is puur pijnverlichtend. Dit programma kunt u gebruiken tijdens een aanval. Programma 2 richt zich op het voorkomen van migraine: het verhogen van de migrainedrempel. Dit doet u door dit programma dagelijks twintig minuten te gebruiken. Het laatste programma, nummer 3, is vooral voor de ontspanning, maar kan door dagelijks gebruik ook spanningshoofdpijn voorkomen.

Voor u begint, maakt u eerst de huid van uw voorhoofd goed schoon en vetvrij. U plakt de elektrode tussen de wenkbrauwen en plaatst vervolgens de Cefaly. Met een eenvoudige druk (afhankelijk van het programma, een, twee of drie keer) op de knop zet u de stimulator aan. In twaalf minuten bouwt de intensiteit op. Wordt het te heftig dan kunt u met nog een druk op de knop de intensiteit te stabiliseren. Daarna – of na de twaalf minuten – blijft de intensiteit gelijk tot het einde van het programma na twintig minuten.

Het effect van de Cefaly bouwt op. Over het algemeen wordt aangeraden om de stimulator gedurende twee tot drie maanden dagelijks te gebruiken. Daarna kunt u afbouwen naar twee tot drie keer per week. Sommige gebruikers hoeven de Cefaly uiteindelijk – na een maand of negen -  nog maar incidenteel te gebruiken.

De test
Om zelf te kunnen beoordelen of de Cefaly doet wat hij belooft, zijn we met vijf dames gaan testen. De klachten varieerden van spanningshoofdpijn en incidentele migraine tot menstruele migraine en bijna dagelijkse aanvallen. De test duurde veertig dagen: gemiddeld lang genoeg om te kunnen bepalen of de neurostimulator voor u verschil maakt.

Eerste keer
Het gebruik van de Cefaly is – zeker de eerste keer – een vreemde gewaarwording. Een tintelend gevoel wordt afgewisseld met pijnlijke schokjes en steken. Achter de ogen kan het ook gaan kriebelen. "Ik wist niet of nou prettig was of pijn deed; ik werd er een beetje lacherig van", aldus een van de testers.

Vier van de vijf drukten vrij snel op de knop om de intensiteit te stabiliseren. De tester die dit niet deed, beschreef de eerste keer ook als een hele zware hoofdpijn. "De vage hoofdpijn die ik daarvoor voelde, was daarna wel verdwenen. Toch ben ik het de keren daarna rustiger op gaan bouwen."

Het opbouwen van de intensiteit verschilde per persoon en varieerde van drie dagen tot vier weken. In het begin waren de testers het er redelijk over eens dat het gebruik van de Cefaly niet heel prettig was. Na veertig dagen testen verschilden de meningen hierover ook sterk. Van heel fijn en tamelijk verslavend tot een beetje gewend, maar nog steeds niet prettig.

Werkt het?
Natuurlijk is het effect van de Cefaly per persoon verschillend, maar over het algemeen kan gesteld worden dat het apparaatje wel verschil maakte. Vooral over programma 1, de verlichting, waren bijna alle testers enthousiast. Dit programma mag u meerdere keren na elkaar gebruiken bij een dreigende of tijdens een aanval en de klachten verdwenen vaak of werden in ieder geval minder.

Het preventieve gedeelte werkte niet voor iedereen even goed. De testers met incidentele en menstruele migraine ervaarden eigenlijk weinig verschil. Voor mensen die niet zo heel vaak een migraineaanval hebben is een testperiode van veertig dagen misschien ook wat aan de korte kant. Het kan echter ook heel goed zijn dat de Cefaly voor hen gewoon niet werkt.

De testers met regelmatig klachten waren over het algemeen enthousiaster. Een is voorzichtig positief, maar de andere twee geven zelfs aan dat de migraineklachten minder zijn geworden.  "Zelfs mijn neuroloog is er positief over en die is over het algemeen heel kritisch en 'behoudend'."

Makkelijk te gebruiken?
Het is erg gemakkelijk om de Cefaly te gebruiken. Met piepjes geeft het apparaatje aan in welk programma u zit of dat het programma klaar is. Een display die het programma, de intensiteit en de tijdsduur aangeeft, zou het gebruik nog makkelijker maken.

Volgens de producent hangt de werking van de Cefaly niet alleen af van de klachten, maar ook van de mate van therapietrouw. En dat blijkt soms nog best lastig: zeker omdat wordt aangeraden de Cefaly steeds op hetzelfde tijdstip te gebruiken. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank tijdens het televisiekijken. Een goed ritme is dan noodzakelijk en vooral in het weekend hadden de testers nog wel 'gespijbeld'. Ook bij een heel ernstige migraineaanval werd de Cefaly niet altijd gebruikt.

Daarnaast geeft een tester aan dat het lastig is om de stimulator te gebruiken met de bril op. En hoewel wordt gezegd dat je met de Cefaly op eventueel gewoon door kunt gaan met uw activiteiten - werk, computeren, de afwas - vonden de testers dit geen aanrader. "Als je beweegt of je heel erg probeert te concentreren op iets, lijkt de intensiteit heftiger te worden en voelt de stimulatie vervelender."

Conclusie
Net als uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt uit ons kleine testje dat de Cefaly niet voor iedere migrainepatiënt geschikt is, maar wel degelijk verschil kan maken. Voor twee testers maakte het zelfs een groot verschil. Vooral de migrainepatiënten met regelmatig klachten, leken baat te hebben bij de neurostimulator.

De Cefaly kost 295 euro. Voor 49 euro kun je de Cefaly veertig dagen testen. Als het bevalt, houd je de Cefaly en betaal je het resterende bedrag. Anders stuur je hem gewoon weer terug. Meer informatie vind je op cefaly.com