Spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn of medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
De ene hoofdpijn is de andere niet. Dus wat voor uw buurman helpt, heeft bij u misschien geen effect. Lees wat voor hoofdpijn u heeft en ontdek hoe u er mee om kan gaan.
Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen u hoofdpijn geven.
Gevoelig
Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).
Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat u (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.
Verschillende soorten
Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.
Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor uw spierbundels verkrampen.
Tips bij spanningshoofdpijn:
- Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders.
- Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
- Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
- Zorg voor een goede lichaamshouding.
Migraine
Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van uw hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden.
Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen. De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in uw hersenen.
Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatige levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kunt u uzelf beter maar niet te buiten gaan aan te veel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.
Vijf fasen
Migraine bestaat meestal uit vijf fasen. De eerste fase begint een aantal uren voor de aanval. Het volgende kan zich voordoen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, diarree of constipatie, extreme koude of soms een stijve nek. De tweede fase, de aura, duurt maximaal een uur. U herkent hem aan stoornissen in uw gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. Een aura treedt bij ongeveer een derde van alle migrainepatiënten op.
In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de vierde fase verdwijnt de pijn geleidelijk. Veel mensen vallen in slaap tijdens deze fase. De hoofdpijn kan over zijn als ze wakker worden.
Tijdens de laatste fase is de hoofdpijn verdwenen. Veel patiënten voelen zich buitengewoon moe. Concentratieproblemen, vermoeidheid en pijnlijke spieren kunnen ook optreden. Maar een klein percentage voelt zich juist goed en energiek.
Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het overigens ook niet. Lichamelijk gezien houdt u er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen.
Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak wordt u dan gevraagd een 'hoofdpijn-dagboekje' bij te houden.
Tips bij migraine:
- Leef en eet regelmatig.
- Probeer spanningen te vermijden.
- Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraine-aanval kunnen uitlokken.
- Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
- Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kunt u alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
- Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.
Clusterhoofdpijn
Dit is een ondraaglijke hoofdpijn die meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal 's nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag. De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de 'clusters' zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.
Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen.
De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.
Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistaminemedicijnen een doeltreffende behandeling vormen.
Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als u dit niet door heeft, wordt het probleem uiteraard steeds erger. U gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.
Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van het hoofd, waar iemand bijna iedere dag wel last van heeft. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.
De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.