5 veelvoorkomende oorzaken van hoofdpijn

Vervelend, maar zelden ernstig

Getty Images

Hoofdpijn is typisch zo’n kwaal waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan knap vervelend zijn, maar gelukkig is de oorzaak bijna nooit ernstig. Vijf veelvoorkomende boosdoeners.

1. Weekend

Sommige mensen hebben doordeweeks nergens last van, maar krijgen in het weekend steevast pijn in hun hoofd. Dat kan te maken hebben met uw koffiegebruik. Drinkt u doordeweeks de ene na de andere kop, maar doet u dat in het weekend niet, dan kunt u zogenaamde onttrekkingshoofdpijn krijgen. Bovendien slaapt u misschien uit, waardoor het eerste bakkie koffie te lang op zich laat wachten. Langer slapen, later eten en minder stress ervaren, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van 'weekendhoofdpijn'.

Koffie is trouwens niet de enige drank die tot weekendhoofdpijn kan leiden. Ook andere drankjes waar cafeïne in zit kunnen dit effect hebben. Bijvoorbeeld thee, cola en energiedrank. Zodra u weer iets met cafeïne drinkt, gaat de hoofdpijn meestal weg.

2. Pijnstillers

Gebruikt u al een tijd regelmatig pijnstillers om uw hoofdpijn tegen te gaan, dan kunnen deze juist averechts gaan werken. U hoeft daarvoor niet eens grote hoeveelheden pijnstillers te slikken, het gaat erom dat u vaak naar een paracetamolletje, NSAID of triptaan grijpt en dat gedurende een periode van weken. U krijgt dan hoofdpijn als u even niets inneemt. Deze zogenaamde medicijnafhankelijke hoofdpijn komt nog eens bovenop de 'gewone' hoofdpijn.

De enige remedie tegen medicijnafhankelijke hoofdpijn is stoppen met het gebruiken van pijnstillers. Uw hoofdpijn kan dan een paar dagen tot weken verergeren, omdat uw lichaam even moet wennen. Probeer het toch vol te houden. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen medicijnafhankelijke hoofdpijn.

3. Griep en verkoudheid

Bij griep horen niet alleen klachten als keelpijn, koorts en spierpijn. Vaak heeft u ook al snel last van een bonzend hoofd. U hoeft niet eens besmet te zijn met een griepvirus om hoofdpijn te krijgen. Ook bij een simpele verkoudheid, een verstopte neus of als u veel hoest, kunt u te maken krijgen met hoofdpijn.

U kunt zich flink ellendig voelen, maar het goede nieuws is dat zowel griep als verkoudheid vanzelf over gaat. Antibiotica hebben geen zin, want deze werken wel tegen bacteriën, maar kunnen geen virussen doden. Tegen eventuele koorts en hoofdpijn helpt een pijnstiller zoals paracetamol het beste.

4. Onvoldoende ventilatie

Huisdieren, planten, kookluchtjes, de wasmachine en de douche, maar ook mensen produceren vocht en viezigheid in huis. In een woning waar te weinig frisse lucht binnenkomt, ontstaan eerder schimmels en huisstofmijt. Slecht ventileren kan hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast geeft het soms andere problemen, zoals vermoeidheid, benauwdheid, hoesten of een chronische verkoudheid.

Een halfuurtje een raam open doen is te kort. Voor een goede ventilatie, moet u continu voldoende roosters en (klep)raampjes openzetten. Lucht bovendien extra na het koken, douchen, slapen en werkzaamheden zoals schilderen.

Denkt u dat u hoofdpijn of andere gezondheidsklachten heeft door het klimaat in huis? De huisarts of de GGD kan u adviseren hoe u dit verbetert.

5. Slecht zien

Als u eigenlijk bij-  of verziend bent, maar (nog) geen bril of lenzen draagt, krijgt u hoofdpijn. U gaat uw ogen dan inspannen om toch scherp te zien, wat een hoop energie kost. In de loop van de dag of als u aan het lezen bent, levert dat hoofdpijn op. Dit kan ook gebeuren als u voorheen prima zag, maar dankzij uw leeftijd een leesbril nodig heeft.

Heeft u regelmatig hoofdpijn en ziet u objecten in de verte een beetje wazig? Of moet u steeds meer moeite doen om kleine letters te lezen? Laat dan uw ogen eens meten bij een opticien. Ook als u al een bril of lenzen heeft, is het belangrijk om jaarlijks uw ogen te laten testen.

En verder…

Het bovenstaande lijstje is zeker niet volledig. Nog veel meer zaken kunnen de aanleiding van hoofdpijn zijn. Waaronder deze twaalf verrassende hoofdpijntriggers.

Bron 
  • WebMD
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Apotheek.nl
  • Oogartsen
  • Rijksoverheid