Ik heb regelmatig last van atriumfibrilleren. Hiervoor ben ik één keer in het ziekenhuis behandeld. Sinds juni 2011 slik ik acenocoumarol. Ik wil daar graag vanaf, maar de cardioloog vindt het beter dat ik ermee doorga. Bent u het daarmee eens?
Man, 58 jaar
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Atriumfibrilleren houdt in dat de boezems van het hart niet goed -samentrekken. Daardoor stroomt het bloed wat ‘rommeliger’ door naar de kamers. In sommige hoekjes van de boezem blijft bloed staan, waarin zich stolseltjes kunnen vormen. Die kunnen worden meegenomen met de bloedstroom en dan ergens ‘hogerop’ een bloedvat verstoppen. Het vaatstelsel vertakt tot steeds nauwere vaatjes, dus op een zeker moment loopt zo’n klontje vast.
En gebeurt dat in de hersenen, dan leidt dat tot een beroerte. Acenocoumarol werkt ontstollend. Zonder ont-stollingsremmers heeft iemand met atriumfibrilleren jaarlijks zo’n 5 procent kans op een beroerte. Met ontstolling is die kans ongeveer gelijk aan die van een leeftijdgenoot. Hebt u langdurige periodes van atriumfibrilleren, dan is het belangrijk dat u de remmers neemt. Gaat het om zo nu en dan tien minuten, dan is het risico kleiner. Bespreek daarom met uw cardioloog hoe lang en frequent u er last van hebt.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!