Negen ziekenhuizen werken samen om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. Door expertise en kennis te bundelen, verwachten zij de levensverwachting van patiënten te kunnen verhogen. Daarnaast kunnen ingrijpende risico's, zoals incontinentie en potentiestoornissen, zoveel mogelijk voorkomen worden.
Dit doen zij door middel van het 'prostaatkankernetwerk', wat een initiatief is van het Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Patiënten met prostaatkanker worden in de toekomst geopereerd in één instelling: het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.
Het samenwerkingsverband wil in 2020 ongeveer een kwart van de prostaatkankeroperaties in Nederland voor haar rekening nemen. Dit staat gelijk aan 750 prostaatkankeroperaties, tegen ruim 300 van dit soort behandelingen vorig jaar in het Antoni van Leeuwenhoek. De samenwerking begint op 1 september. De bedoeling is dat in een later stadium meer ziekenhuizen zich bij het verbond aansluiten.
De verwachting is dat de nauwe samenwerking tussen de urologen hoogwaardige zorg oplevert voor de patiënt. Zo wordt kennis en kunde continu gedeeld en worden behandelresultaten met elkaar vergeleken. Verbeteringen kunnen vervolgens direct worden toegepast in de praktijk. Bovendien geeft de samenwerking een impuls aan wetenschappelijk onderzoek.
- ad.nl