50 gram vlees per dag vergroot het risico op diabetes type 2

Met 2 plakjes ham al meer kans op suikerziekte

persoon koopt vlees in de supermarkt
Getty Images

Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat het eten van vlees, en dan vooral bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt. Met slechts 50 gram per dag, gaat het risico al met 15 procent omhoog.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit vertelden al begin 2013 dat wie rood vlees eet, meer kans heeft op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar het nieuwe onderzoek, geleid door de Universiteit van Cambridge, levert volgens de onderzoekers 'het meest uitgebreide bewijs' over de link tussen vlees en een verhoogd risico op suikerziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees (het gewicht van bijvoorbeeld twee plakjes ham) het risico op suikerziekte type 2 met 15 procent verhoogt in de daaropvolgende tien jaar. Het dagelijks eten van 100 gram rood vlees (het gewicht van een kleine biefstuk), verhoogt het risico met 10 procent. Aan het dagelijks eten van 100 gram gevogelte kleeft een verhoogd risico van 8 procent. Wereldwijd lijden er ruim 500 miljoen mensen aan diabetes type 2. De verwachting is dat dit aantal oploopt tot 1 miljard in 2050. Aan het onderzoek deden wereldwijd bijna 2 miljoen mensen mee. Onder de participanten waren vooral Amerikanen en Europeanen.

Wat is rood vlees?

Rood vlees is het (spier)vlees van zoogdieren. Vlees van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden: het valt allemaal onder rood vlees. Wit vlees komt van kip en ander gevogelte en van tamme konijnen.

Wat is bewerkt vlees?

Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door middel van roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet. Het kan hierbij gaan om rood of wit vlees, maar het meeste bewerkte vlees is rood vlees. Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees.    


 

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws