‘Zorgverzekeraars blokkeren vergoeding nieuwe medicijnen’

Getty Images

Zorgverzekeraars zijn steeds strenger als het gaat om het vergoeden van geneesmiddelen die nieuw op de markt zijn. Volgens farmaceuten blokkeren ze daarmee verbetering van de gezondheidszorg.

Dat vindt bijvoorbeeld Novo Nordisk, producent van insuline voor diabetespatiënten. Mensen die insuline gebruiken, zouden onder druk van zorgverzekeraars vaak oudere geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. En dat terwijl er nieuwe middelen op de markt zijn die beter zouden werken. 

Goedkoper

Verzekeraars geven vaak de voorkeur aan de oudere medicijnen, omdat die goedkoper zijn. Farmaceutische bedrijven hekelen deze manier van kostenbesparing. Volgens hen ligt dit verbetering van de gezondheidszorg in de weg. De verzekeringsmaatschappijen herkennen zich niet in de kritiek.

Fampyra

De werking van het MS-medicijn Fampyra zou volgens Zorginstituut Nederland, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert, bij te weinig patiënten bewezen zijn. De kostenefficiënte is daarom niet goed genoeg voor opname in het basispakket. Het blijven vergoeden van Fampyra kost de belastingbetaler jaarlijks 7 tot 20 miljoen euro.

De MS-vereniging kan zich hier niet in vinden en zegt dat het middel voor veel mensen wel degelijk effect heeft. Ze zijn bijvoorbeeld minder snel vermoeid na een wandeling of kunnen weer zonder hulp hun schoenen aandoen. De vereniging en MS-patiënten zijn verbaasd dat het ministerie Fampyra uit de vergoeding haalt en zijn een handtekening gestart. Inmiddels hebben ze 20.000 handtekeningen ingezameld. 

Bekijk hier de uitzending van Radar over Fampyra.

Bron: Zorgwijzer