Twijfel je over je medicijn? Plan een medicijngesprek

Zo bereid je je goed voor op een medicijngesprek

Getty Images

Medicijnen zijn er om gezondheidsklachten te bestrijden. Dat doen ze niet altijd even goed. Omdat u een bepaald middel niet goed kunt verdragen bijvoorbeeld, of omdat u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Een medicijngesprek kan dan uitkomst bieden.

Iets simpels als een aspirientje kan de werking van een medicijn tegen hoge bloeddruk al ontregelen. Lang niet iedereen is zich daar van bewust, maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten. Apotheken bieden daarom de mogelijkheid om over uw medicijngebruik te praten.

Waarom een medicijngesprek?

Het is mogelijk dat u in de loop der tijd steeds meer verschillende medicijnen bent gaan gebruiken die door verschillende artsen zijn voorgeschreven. De combinatie van die middelen kan ervoor zorgen dat niet ieder medicijn goed werkt.

Ook is ieder mens anders en werkt medicatie daardoor niet bij iedereen hetzelfde. Uw leeftijd kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op de uitwerking van een bepaald middel. De standaard dosering is lang niet altijd de beste. En voor iets wat u gebruikt, kan een beter alternatief bestaan.

Het medicijngesprek maakt het mogelijk dat de apotheker uw medicatie beter kan afstemmen. Wellicht hoeft u minder medicijnen in te nemen. Of u kunt een middel voorgeschreven krijgen dat u makkelijker kunt doorslikken. En bepaalde bijwerkingen kunnen mogelijk tot het verleden gaan behoren.

Voorbereiding

  • Maak een afspraak. Dat kan heel gemakkelijk wanneer u de apotheek bezoekt. Natuurlijk kunt u ook bellen met uw apotheek om telefonisch een afspraak te plannen.
  • Verzamel de verpakkingen van alle medicijnen die u gebruikt. Denk daarbij ook aan medicijnen waar u geen recept voor heeft. Zo weet de apotheker precies wat u inneemt en kan hij nagaan of die combinatie optimaal is.
  • Noteer uw vragen. Bijvoorbeeld of er een alternatief is voor een pijnstiller die u maagklachten bezorgt. Komen er tijdens het gesprek nog andere vragen bij u op, dan kunt u die altijd stellen.

Het medicijngesprek

Tijdens het medicijngesprek zal de apotheker vragen wat uw ervaringen zijn met de medicijnen die u gebruikt. Helpen ze goed? Weet u wat ieder middel doet? Vergeet u nooit iets te slikken?

Daarnaast krijgt u alle gelegenheid om zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld of het erg is als u een keertje vergeet een tablet in te nemen. Of dat bepaalde klachten die u heeft bijwerkingen kunnen zijn van een middel dat u gebruikt.

Tijdens het gesprek zal de apotheker met u bekijken wat de functie is van ieder medicijn en of er eventueel betere alternatieven zijn. Ook zal hij u enkele tips geven. Zo kan hij een medicijnpaspoort aanraden. Daarin kunnen uw artsen precies zien of wat ze willen voorschrijven, aansluit bij wat u al slikt.

Na het gesprek

Als de apotheker tot de conclusie komt dat het verstandig is om uw medicijngebruik bij te stellen, kan hij contact opnemen met uw arts(en). Dat doet hij alleen als u daar toestemming voor geeft.

Uw arts kan samen met de apotheker besluiten om uw medicijngebruik aan te passen. U wordt dan uitgenodigd voor een vervolggesprek. Tijdens dat gesprek hoort u wat er verandert en welk effect dit zou moeten hebben.

Natuurlijk is alles wat u met de apotheker en uw arts bespreekt, strikt vertrouwelijk. Sommige apotheken nodigen hun klanten met een brief uit voor een medicijngesprek. Gehoor geven aan die oproep is verstandig, maar natuurlijk nooit verplicht.

Tips voor het medicijngesprek

  • Ga altijd naar uw eigen apotheek
    Het is verstandig om, als het even kan, steeds dezelfde apotheek te bezoeken. Zo kunt u een band opbouwen met uw apotheker. Hij of zij kan dan beter in de gaten houden welke middelen u gebruikt.
  • Houd zelf uw medicijngebruik bij
    Een medicijngesprek is nuttig, maar vindt normaal gesproken niet regelmatig plaats. Daarom is het belangrijk dat u goed weet welke medicatie u slikt, zodat u dat kunt melden als uw arts u daar naar vraagt.
  • Vragen of twijfels? Plan een gesprek!
    U hoeft geen klachten te hebben om in aanmerking te komen voor een medicijngesprek. Ook als u vragen of twijfels over uw medicatie heeft, is een medicijngesprek heel nuttig.
Auteur