'Zorg kan beter zonder dat de kwaliteit daalt'

Getty Images

Op de gezondheidszorg kan nog veel worden bespaard zonder dat de kwaliteit daalt. Ook de premies zouden omlaag kunnen, zegt oud-minister Ab Klink, nu werkzaam in het bestuur van zorgverzekeraar VGZ.

Volgens hem kunnen zowel ziekenhuizen als huisartsen efficiënter en patiëntvriendelijker werken. De Tweede Kamer zou zich dan ook niet moeten neerleggen bij de voorspelde stijging van de totale zorgkosten (2 miljard per jaar). De voormalig minister van Volksgezondheid krijgt steun van artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraar Menzis. 

VGZ verwacht zelf dat de uitgaven voor de zorgverzekering de komende drie jaar met 4 procent kan dalen. Dat staat gelijk aan 1,6 miljard euro. Ook de zorgpremie zou vervolgens omlaag kunnen. 

Het bericht staat haaks op de aankondiging van twee grote concurrenten, CZ en Achmea. Zij verwachten dat de premie juist zal stijgen. Het Centraal Planbureau (CPB), dat de kosten over de hele 'linie' berekent, spreekt van een toename van 20 procent: van 41 miljard euro naar 50 miljard in 2021. Het kabinet volgt deze berekening, al hoopt het de groei wat af te remmen door afspraken te maken met artsen en instellingen.

Toch zegt VGZ dat de zorg echt goedkoper kan. De zorgverzekeraar heeft al met elf ziekenhuizen en drie instellingen in de geestelijke gezondheidszorg contracten voor de komende vijf jaar afgesloten, waarin hun omzet geleidelijk daalt. "Hoe dat gaat, laten we aan de artsen over", zegt oud-minister Klink. "Zij hebben het beste zicht op kwaliteit. De verzekeraar heeft dat niet, maar kan wel de goede voorbeelden meenemen in de contracten met anderen. Voorop staat dat de zorg beter wordt."

Als voorbeeld noemt hij de plaatsing van ervaren artsen op de spoedeisende hulp. "Door hun ervaring verwijzen ze minder snel door, wordt er minder onnodig duur onderzoek gedaan en minder medicijnen voorgeschreven. Ander voorbeeld: na een hartoperatie komen patiënten heel vaak terug in het ziekenhuis voor controle, maar ook bij de huisarts. Dat is tijdrovend voor de patiënt terwijl het niet altijd nodig is. Het zijn vaak handshake-rekeningen die het ziekenhuis daarvoor schrijft." 

Bron: de Volkskrant