Jaarlijks gooien we in Nederland voor meer dan 100 miljoen aan nog bruikbare medicijnen weg. Het Radboudumc wil die verspilling met 40 procent verminderen en start een proef met drie manieren om het onnodig weggooien van bruikbare medicijnen tegen te gaan.
Medicijnen meenemen bij opname
Als eerste gaat het ziekenhuis patiënten vragen om hun eigen medicijnen mee te nemen bij een opname of behandeling in het ziekenhuis. Nu zorgt het ziekenhuis nog dat deze medicijnen beschikbaar zijn, waardoor de eigen medicatie thuis ongebruikt blijft liggen. Door de medicijnen mee te nemen kan die ‘dubbele’ medicatie in de apotheek van het ziekenhuis blijven liggen.
Minder meegeven
Ook krijgen patiënten vaak voor een lange periode medicijnen mee, bijvoorbeeld voor een heel jaar. Wanneer de patiënt eerder stopt blijft de rest thuis liggen, terwijl het vaak dure medicijnen zijn. Daarom wil het ziekenhuis medicijnen ‘op maat’ meegeven, voor bijvoorbeeld een maand.
Hergebruiken
Mochten er toch dure medicijnen in de la blijven liggen, dan wil het Radboudumc de medicijnen testen en hergebruiken wanneer ze nog goed werken. Medicijnen die overblijven en terugkomen bij de apotheek moeten vernietigt worden. Medicijnen testen kost veel geld, waardoor deze maatregel alleen voor dure medicijnen een besparing oplevert.
Bronnen: NOS