Er dreigt een tekort aan huisartsen. Vooral in dunbevolkte gebieden is een eigen huisarts al geen vanzelfsprekendheid meer. Wat zijn de gevolgen voor u? Reageer op de stelling.
EENS: ik vrees voor mijn gezondheid, zonder vaste huisarts
De eigen huisarts is onmisbaar. Hij weet hoe het met je gaat en wat je medische geschiedenis is. De huisarts kan beoordelen wanneer je klachten wijzen op iets ernstigs, of wanneer het waarschijnlijk over een paar dagen over zal zijn. Daarvoor moet de huisarts je goed kennen en weten hoe je reageert op pijn of ongemak. Vooral als je meerdere kwalen hebt, is een eigen huisarts belangrijk. Hij onderhoudt het contact met alle hulpverleners. Zeker als je wat ouder wordt en gebreken begint te vertonen, kun je niet zonder eigen huisarts. Tenslotte is de huisarts in Nederland de ‘poortwachter’ die beslist of je naar een medisch specialist moet of niet. Als je geen eigen huisarts meer hebt, dreigt willekeur.
ONEENS: een vaste huisarts is niet nodig
De vaste huisarts is al langer aan het verdwijnen. Zoveel nieuws is er niet onder de zon. De huisarts die dag en nacht klaar staat voor alle patiënten, is er niet meer. Sinds de komst van de Huisartsenposten krijg je in de avond en in het weekend meestal een andere huisarts. Ook overdag kun je een vervanger krijgen, wat prima is. Tegelijkertijd zijn de huisartsenpraktijken steeds beter georganiseerd. Ze werken met praktijkondersteuners, die meer tijd hebben dan de huisarts. Daar kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een jaarlijks medisch onderzoek, wel zo fijn. Dankzij ICT zijn alle huisartsen goed op de hoogte van je dossier en je geschiedenis.
Natuurlijk is het vervelend dat huisartsen uit het vak stappen. Maar dat vraagt misschien eerder om verdere modernisering van het vak en steun aan de huisarts. Kan de gemeente bijvoorbeeld zorgdragen voor de praktijkruimte? De Landelijke Huisartsenvereniging heeft een aantal wensen opgesteld. Goed als daar meer aandacht voor komt.
Eerst wat meer weten over deze kwestie? Lees hier meer over het verdwijnen van de eigen huisarts.
Reageer op de stelling: