Stelling: 70-plussers krijgen vaak te snel een behandeling

Getty Images

Er klinken steeds meer geluiden om ouderen minder vaak een ingrijpende medische behandeling te geven. Zo worden patiënten van boven de 70 op de spoedeisende hulp in Leiden en Den Haag eerst gescreend op kwetsbaarheid.

Aanleiding voor de test was een onderzoek van het LUMC (Leiden) en andere ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat één op de tien 70-plussers die op de spoedeisende hulp terechtkwamen, binnen drie maanden was overleden. Bij één op de vijf was er binnen drie maanden sprake van flinke achteruitgang. Daarnaast zijn operaties en behandelingen voor ouderen kostbaar. 

Kwetsbaarheidtest

GroenLinks pleit nu voor een screening voor alle ouderen die in het ziekenhuis komen. Zo'n kwetsbaarheidtest bepaalt of iemand sterk genoeg is voor een zware behandeling, zoals een chemokuur. Als dat niet het geval is, kunnen arts en patiënt samen besluiten ervan af te zien. De test bestaat uit vragen over medicatie, geheugen en zelfstandigheid. Daarmee bepaalt de arts wat de kansen zijn op overlijden en achteruitgang als de operatie achter de rug is. 

Kwaliteit van leven

"Meestal gaat het om ingrijpende behandelingen waarbij de kans op complicaties groot is", zegt Ronne Mairuhu, internist in het Hagaziekenhuis in Den Haag. "Veel patiënten staan open voor een gesprek. Je moet nadenken over wat je iemand aandoet als je chemotherapie geeft. Heel vaak gaat het over de kwaliteit van leven, niet over levensverlenging." Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over een nieuwe knie. Iemand van 80 zal sneller in aanmerking komen voor een operatie dan een 40-jarige stratenmaker, terwijl zijn of haar knie misschien wel langer mee kan dan de versleten knie van de stratenmaker.

Jan Slagter: 'Dubieus plan'

Omroep MAX-baas Jan Slagter is het niet eens met de initiatiefnemers. "Je komt als oudere nerveus in het ziekenhuis, misschien net met een ambulance, en je krijgt te horen: we kunnen u beter niet opereren. De afweging die de oudere patiënt dan moet maken, kan nooit zuiver zijn", zegt hij.

Slagter, die zelf een tehuis voor dementerenden heeft in Rotterdam, noemt een voorbeeld uit de praktijk: "Bij ons is eigenlijk alleen plaats voor zware zorg. We zien dat veel ouderen tussen wal en schip vallen als ze uit het ziekenhuis komen. Wij hebben nog een paar bedden over in ons tehuis. Die willen we gebruiken voor revalidatie. Dat geeft een heel ander perspectief dan zeggen: we kunnen u wel een nieuwe heup geven, maar thuis heeft u extra kans op vallen en dan is het voor niets geweest."

Vindt u zo'n screening voor ouderen wel een goed plan? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

Bron 
  • NOS
  • NRC Handelsblad