De dokter, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige die zegt wat je moet doen - dat is uit de tijd. Zorgverleners en patiënten moeten ‘samen beslissen’ over de behandeling. Een groot aantal zorgorganisaties is een campagne gestart om dit te stimuleren. Dat is nodig, want de praktijk is nog niet zo ver.
Het is al langer een trend in de gezondheidszorg: samen beslissen. De arts zegt niet meer welke behandeling je krijgt, maar vertelt welke mogelijkheden er zijn. Een zware behandeling zoals een operatie is bijvoorbeeld niet altijd wenselijk. Soms is een operatie levensverlengend, maar lever je wel flink aan zelfstandigheid in. En zeker als je niet zo fit bent of ook andere kwalen hebt, kan een operatie meer kwaad dan goed doen. Het hangt er maar net vanaf wat je wil doen komende jaren, of het een goed idee is. Deze zware operatie is maar een voorbeeld, want de campagne richt zich niet alleen op de behandelingen bij de arts, maar ook op die bij andere zorgverleners, zoals de fysiotherapeut, de diëtist of wijkverpleegkundige.
Praktijk is nog niet zo ver
Het klinkt mooi, maar in de praktijk is het nog niet zo ver. De Patiëntenfederatie Nederland schrijft op haar website dat minstens een kwart van alle patiënten Samen Beslissen lastig vindt. Ook overschatten zorgverleners de mate waarin zij samen beslissen en 7 op de 10 maken een voorselectie van behandelmogelijkheden. Verder zegt 46 procent van de zorgverleners zegt dat zij met de patiënt samen de beslissing nemen, maar slechts 37 procent van de patiënten ervaart dit ook zo. Ruim 1 op de 5 patiënten geeft aan gesprekken met een zorgverlener niet voor te bereiden. Dat terwijl een goede voorbereiding helpt bij Samen Beslissen.
Goede vragen
Hoe je dat doet, is te lezen op de website www.begineengoedgesprek.nl. Daar staan nog veel meer adviezen en tips.