Huisarts zoekt naar oorzaak van chronische ziektes
Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Voor de rubriek Gezond Lezen leest én beoordeelt diëtist/journalist Karine Hoenderdos boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer het boek: ‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?’ van huisarts Lieneke van de Griendt.
Kort en krachtig
Huisarts Lieneke van de Griendt schreef een boek over chronische ziekten en wat je daaraan kunt doen. Het boek is bedoeld voor artsen, dus wees gewaarschuwd: het is behoorlijk diepgaand. Geen leesvoer voor in bed dus, maar wél vlot geschreven. Als je op zoek bent naar informatie over (jouw) chronische aandoening, dan vind je in dit boek veel vernieuwende informatie en heldere uitleg. Minpunt is dat dit boek de praktische aanknopingspunten mist om direct aan de slag te gaan.
Wie is de auteur?
Het boek is geschreven door Lieneke van de Griendt, die sinds 1995 als huisarts werkt. Zij vindt dat ze in haar opleiding bar weinig leerde over voeding en leefstijl, en maar al te veel over medicijnen. Veel patiënten hebben een chronische ziekte, of klachten die moeilijk verklaard kunnen worden. Met medicijnen kun je klachten onderdrukken, maar meestal neem je de oorzaak van de ziekte niet weg. Dat vond Van de Griendt frustrerend, en dat was de aanleiding voor haar zoektocht en voor het schrijven van dit boek. Ze wil collega-artsen motiveren om verder te gaan dan alleen een diagnose te stellen en medicijnen voor te schrijven. Ze wil dat artsen vaker op zoek gaan naar de diepere oorzaak.
Waarover gaat dit boek?
In Nederland hebben 10 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, broze botten of rugpijn. Van de mensen die ouder zijn dan 75 jaar heeft zelfs 95 procent een chronische aandoening. Van de Griendt ziet dit als huisarts met lede ogen aan, want ze heeft de mensen met een chronische aandoening niet zoveel te bieden. Er zijn medicijnen, maar die kunnen hooguit de klachten verlichten. De oorzaak van de klachten nemen ze niet weg. Van de Griendt ging zich daarom verdiepen in biochemie, fysiologie en immunologie. Met als doel: de oorzaak van de ziekte achterhalen en een échte behandeling vinden.
In dit boek doet ze verslag van haar bevindingen. Nogmaals, het is voor artsen geschreven, dus het niveau is behoorlijk pittig. Maar ook als leek kom je een heel eind en begrijp je dat vooral leefstijl de sleutel is voor herstel. Het boek gaat diep in op insulineresistentie, op het microbioom in de darm, op laaggradige ontsteking, op het immuunsysteem, op mitochondriën (de energiefabriekjes in de lichaamscellen), op stress en op toxines. Van de Griendt is kritisch. Bijvoorbeeld op medicijnen, op het Voedingscentrum, maar ook op collega’s die niet de moeite nemen om de klachten van een patiënt nader te onderzoeken. Haar aanpak is niet altijd conventioneel. Zo schrijft ze vaak een ketogeen dieet, een glutenvrij of zuivelvrij dieet voor, laat ze ontlasting onderzoeken op bacteriën, schrijft ze probiotica en supplementen voor. Soms vind ik haar wat te kort door de bocht, bijvoorbeeld als ze dieronderzoek aanhaalt, als ze zegt dat wortelen en bladgroenten een gunstig effect hebben op depressie, of als ze een studie onder 92 kinderen noemt naar de relatie tussen vlamvertragers en minder sociaal gedrag. Maar meestal vind ik haar uitleg en aanpak heel gedegen.
Wat kun je praktisch met dit boek?
Na het lezen van dit boek snap je veel over hoe chronische ziektes ontstaan. Maar daarna zou je ook wel een oplossing willen weten. Hoe kun je al die aandoeningen voorkomen en genezen met de juiste voeding, leefstijl en supplementen? In het laatste hoofdstuk vertelt Van de Griendt hoe zij te werk gaat in haar praktijk. Ze geeft haar patiënten een checklist mee, waarop algemene dingen staan als ‘eet voldoende vetten’, of ‘eet voldoende vezels’, of ‘kies producten met een hoge dichtheid aan micronutriënten’ (haar voedingsadvies is ook terug te vinden op www.huisartslienekevandegriendt.nl). Ik vind dat nog vrij abstract. Natuurlijk is er geen pasklaar antwoord voor iedereen, want ieder is verschillend en heeft een persoonlijk aangepast advies nodig. Maar een duidelijker en meer praktisch algemeen advies was toch wel fijn geweest voor de lezer, of die nu arts is of patiënt.
Eindoordeel
Niet voor niets begint dit boek met de Nederlandse artseneed. Lieneke van de Griendt is een huisarts die haar patiënten écht beter wil maken, en die daar veel energie en onderzoek in stopt. Ze staat open voor nieuwe kennis, onderzoekt, kijkt kritisch naar bestaande protocollen en durft haar nek uit te steken met een nieuwe aanpak. Je gunt iedereen zo’n betrokken huisarts. Jammer dat alle achtergrondinformatie uiteindelijk niet nóg praktischer wordt uitgewerkt.