Een gesprek met de huisarts of specialist is vaak voorbij voor je het weet. Wat zei de dokter allemaal? Volgens de wet mag je een gesprek opnemen. Handig om thuis na te luisteren. De artsenfederatie KNMG heeft een aantal nieuwe spelregels hiervoor opgesteld.
Waarom zou je een gesprek met de dokter opnemen?
Uit onderzoek blijkt dat mensen maar bar weinig onthouden van wat een arts heeft gezegd. Slechts 10% van de informatie blijft hangen. Het kan komen door emoties, maar ook doordat er erg veel wordt gezegd in korte tijd. Met een opname kun je alles nog eens rustig terugluisteren.
Mag je een gesprek altijd opnemen?
Ja, dat staat in de wet, mits de opname enkel voor privégebruik is. Je mag het dus in huiselijke kring terugluisteren met je partner of een vriend(in). Opnemen kan bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. Gebruik een geluidsapp (zoals Voice Record) want je mag alleen een geluidsopnamen maken, dus niet filmen of fotograferen.
Waarom mag je niet filmen?
Voor beeldopnames gelden strengere regels dan voor geluidsopnames. Als blijkt dat er heimelijk beeldopnames zijn gemaakt in de spreekkamer, of als deze opnames openbaar zijn gemaakt, kan de arts daarvan aangifte doen bij de politie.
Wat mag je doen met de geluidsopname?
Hij is bedoeld voor privégebruik. Delen op Facebook of andere social media mag dus niet, tenzij de arts hiervoor uitdrukkelijk toestemming geeft. Heb je een gesprek toch openbaar gemaakt, dan kan de arts vragen om het weer te verwijderen. Doe je dat niet, dan kan de arts juridische stappen zetten.
Moet je het melden aan de arts, dat je een gesprek opneemt?
Dat hoeft niet, maar het is netter om het wel te melden. Artsen hebben namelijk in een enquête over dit onderwerp aangegeven dat ze het best ongemakkelijk vinden dat het gesprek wordt opgenomen. Ze krijgen hierdoor een gevoel van wantrouwen of zijn bang dat hun eigen privacy in het gedrang is. Het is daarom beter voor de verstandhouding om het eerst te melden. Leg ook uit waarom je het gesprek wil opnemen. Dat kan aanleiding zijn voor extra hulp of informatie.
Mag een arts zelf ook geluidsopnames maken van het gesprek?
Dat mag niet zonder je toestemming. Als er opnames worden gemaakt, zijn die onderdeel van het medisch dossier. De opnames mogen dus niet openbaar gemaakt worden.
Hoe vaak komt het voor dat mensen het gesprek met de arts opnemen?
Uit een enquête in 2016 bleek dat de helft van de medisch specialisten weleens een verzoek krijgt van een patiënt om een gesprek op te nemen. Een recentere peiling onder artsen gaf aan dat 40% deze vraag weleens krijgt van een patiënt. Artsen werden er aanvankelijk wat ongemakkelijk van, maar de artsenfederatie adviseert nu om patiënten juist te laten weten dat ze het gesprek mogen opnemen. Bijvoorbeeld met een poster in de wachtkamer.
Meer weten?
Kijk in de KNMG-handreiking over het opnemen van gesprekken.